Отново на косъм: Циципас бе притиснат до ръба от квалификант, но оцеля в 4-часова битка!

от в 22:57 на 26.05.2022
Мирела Николова

Стефанос Циципас бе изправен пред сериозно предизвикателство в откриващия си мач на Откритото първенство на Франция, тъй като трябваше да наваксва пасив от 0:2 сета срещу Лоренцо Музети, за да достигне до успешна развръзка. Днес той отново бе притиснат до стената от квалификанта Зденек Колар, който няма победа на ниво АТР и през тази година прави своя дебют в основната схема на Ролан Гарос. Без съмнение той спечели сърцата на зрителите с великолепната си игра, но така и не успя да пречупи опитния грък. След повече от 4 часа престой на корта и битка до последно миналогодишният финалист затвори двубоя за крайното 6:3 7:6(8) 6:7(3) 7:6(7) и така продължава към третия кръг на надпреварата, където го очаква сблъсък с Микаел Имер.

Световният №134 стартира срещата на изключително високи обороти, като печелившите удари от негова страна бяха изключително срещане явление. Благодарение на тях той достигна до два поредни брейкбола в самото начало, които обаче бяха отразени от фаворита с поредица от великолепни сервиси, изпълнени с близо 200 км/ч. Впоследствие ролите се размениха и все по-често Циципас бе този, който доминираше разиграванията, а това не остана неотразено от резултата. Балканецът скоро се откъсна с преднина от пробив и 4:1, а оттам насетне бе безкомпромисен, за да запише откриващия сет срещу своето име. 

Във втория сет квалификантът продължи да оказва сериозна съпротива на гърка, от чиято ракета неточностите изобилстваха и така набързо фаворитът се оказа догонващ с 1:4. По-нискоранкираният играч не съумя да задържи за дълго високото си ниво на игра и съвсем скоро се пропука, което откри възможност пред четвъртия в света да върне допуснатия брейк, от която той незабавно се възползва - 4:4.

Впоследствие Колар отново показа най-доброто си лице и пласира два поредни отлични уинъра, осигурили му два шанса за изравняване на сетовете. Тогава обаче Циципас отново намери помощта на сервиса си и успя да вкара сета в решителен тайбрек. Там станахме свидетели на забележителен тенис от страна и на двамата състезатели, но в края гъркът бе по-настъпателният и след продължително разиграване, завършило с уинър в близост до мрежата на световния №4, бе сложена точка на този толкова интригуващ сет.

 Третата част протече изцяло под контрола на подаващите, чийто начален удар работеше безотказно и ги държеше далеч от неприятности. В хода на целия сет се стигна до един-единствен брейкбол на сервис на Циципас, ала отново в ключовия момент представителят на Гърция реализира печеливш удар, с който опасността бе елиминирана. Стигна се до тайбрек, където Колар успя да разгърне пълния си потенциал и пое отрано водачеството в резултата, откъсвайки се с преднина от 4:1 точки, която впоследствие разви до 6:2, за да опази шансовете си за успех в двубоя.

Нивото на игра бе изключително високо във всеки един момент от четвъртата част, където можехме да се насладим на множество вълнуващи разигравания, в които всеки от двамата търсеше агресивно продължение. Чехът често бе поставян под напрежение на собствен сервис, но демонстрира феноменална психическа устойчивост, съумявайки да спаси цели шест от седемте възможности за брейк пред съперника. Циципас успя да осъществи пробив за 3:2, но незабавно резултатът бе изравнен след поредната серия от отлично конструирани разигравания от страна на Колар.

Развръзката и на този сет дойде в тайбрек, в който чехът започна ударно и поведе с 6:2, но впоследствие гъркът значително стабилизира представянето си и спаси всички четири сетбола. Яхнал гребена на вълната, миналогодишният финалист продължи да доминира в следващите разигравания благодарение на мощните си форхенди, за да оползотвори втория си мачбол и да триумфира в тази епична битка.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново на косъм: Циципас бе притиснат до ръба от квалификант, но оцеля в 4-часова битка! Мирела Николова
Теми:  
atp | зденек колар | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook