Отново на победния път: Белинда Бенчич завоюва първата си титла на клей

от в 23:10 на 10.04.2022
Петър Колев

Белинда Бенчич спечели първата си титла за 2022 г. и първа такава след триумфа на Олимпийските игри миналата година. Тя направи това след успех в три сета над четвъртата поставена Онс Жабер на финала на турнира от категория WTA 500 в Чарлстън. Това е общо шеста титла в кариерата на швейцарката и първа на клей. Успехът на световната №21 ѝ осигурява завръщане в Топ 15 на световната ранглиста и я поставя на осма позицията в годишната класация.

Мачът започна равностойно, като двете тенисистки не изпитаха особени затруднения при спечелването на първите си подавания. Златната медалистка от Токио обаче бързо намери ритъма си на ретур и атакува още в четвъртия гейм на мача, реализирайки пробив за 3:1. Бенчич поддържаше високо ниво на спечелени точки след вкаран първи сервис и не даваше шанс на съперничката си да направи нещо по-значимо при посрещане. Последва нов отличен офанзивен тенис от ретур от страна на швейцарката, благодарение на който тя съумя да осъществи втори брейк за 5:1. И този пробив бе моментално затвърден, като така Бенчич поведе в отделните части след 6:1.

Вторият сет също започна отлично за световната №21, която обърна сервис гейма на Жабер от 40:0 и реализира ранен пробив за 1:0. Последва възход в играта на тунизийката, която съумя да се възползва от колебливия сервис гейм на Бенчич и да осъществи моментален рибрейк, последван от затвърждаване на 0 за 2:1. Четвъртата в схемата постепенно намираше ритъма си на посрещане и започваше да създава все повече трудности на своята съперничка. Така след слаб сервис гейм на Бенчич, Жабер спечели подаването на швейцарката, повеждайки с 4:2. След добрата игра от страна на тунизийката обаче станахме свидетели на изключително слабо представяне на начален удар, като така тя инкасира моментален рибрейк. Последваха няколко напрегнати подавания и от двете тенисистки, като световната №10 бе концентрирана в по-важните моменти. Спасявайки брейкболи за 4:5 и 5:6, Жабер събра необходимото самочувствие и осъществи решителен пробив за 7:5, с което изравни резултата в сетовете.

Бързо преодоляла разочарованието от загубената втора част, Бенчич веднага атакува сервиса на своята съперничка във финалната част и реализира пробив още в първия гейм. Въпреки че поставената под №4 незабавно върна пробива, олимпийската шампионка продължаваше да поддържа високо темпо, осъществи нов пробив и затвърди за 3:1. Световната №21 дори достигна до възможности за втори брейк, но не успя да ги материализира и впоследствие се пропука, инкасирайки пробив, с който Жабер изравни резултата за 3:3. Последва нов устрем в играта на Бенчич, който ѝ позволи за пореден път да бъде по-агресивната в сервис геймовете на тунизийката. Нов пробив, последван от моментално затвърждаване, ѝ донесе комфортна преднина от 5:3. Тя достигна до възможност за спечелване на титлата още посрещайки, но Жабер запази концентрация и се пребори за спечелване на подаването си. Това обаче не попречи на устрема на Бенчич по нейния път към първата ѝ титла на клей. 2 часа и 35 минути след началото на мача швейцарката затвори мача на 0 за крайното 6:1 5:7 6:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново на победния път: Белинда Бенчич завоюва първата си титла на клей Петър Колев
Теми:  
wta | белинда бенчич | Обзори | онс жабер | чарлстън

Коментари





Следвайте ни в Facebook