Отново по бръснача: Андреев повали италиански суперталант и е сред топ 8 в Хелзинки!

от в 18:55 на 16.11.2022
Мартин Петков

Адриан Андреев се радва на силна втора половина на годината през настоящия сезон, след като показа страхотната си адаптация при честата смяна на настилки и в последователни седмици достигна полуфинал на Чаланджърите в Генуа и Орлеан, което му отреди пробив в световния топ 250 и резервирано място в квалификациите на Аустрелиън Оупън. Впоследствие 21-годишният софиянец се отдаде на заслужена почивка преди заключителната фаза на тазгодишната тенис кампания, която стартира злощастно за него с поражение на старта в Роан след пропуснати три мачбола.

Ади все пак демонстрира характер и превъзмогна светкавично разочароващата загуба във френския град, като през настоящата седмица на Чаланджъра в Хелзинки се завърна отново към най-добрите си игри в зала и след успех в откриващия мач над Джей Кларк, то нашето момче надгради с нова престижна победа, която изстрада в 3-часова драма, надделявайки в поредни сетове над световния номер 157 и негов връстник Матиа Белучи, който спечели 13 от последните си 14 сблъсъка и завоюва две титли от същата категория - 7:5 3:6 7:6(2). Триумфът гарантира на българина както място в четвъртфиналната фаза на турнира във финландската столица, където ще срещне един измежду Раул Бранкачо и Желе Селс, така и нов личен рекорд за световната ранглиста, след като ще подобри най-доброто си класиране на номер 211.

В дебютните минути от срещата ясно се забеляза, че италианецът се опитва да гради атаките си около левичарския си сервис, който му носеше нужното предимство срещу набезите на ретур от страна на родната ни трета ракета. С достигането на средата на сета настъпиха и първите колебания за софиянеца, който допусна три последователни неточности, две от които на рутинна позиция от форхенд, и предаде подаването си. Мигновено обаче станахме свидетели на ответна реакция от Андреев, който пристъпи още по-назад в позицията си на ретур и със завидно хладнокръвие преустановяваше опитите на противника за излизания в близост до мрежата, като с премерени действия го разминаваше, за да вземе инициативата изцяло на своя страна след отразен брейкбол и осъществи пълен обрат, донесъл му правото да сервира за спечелването на частта. Ади видимо изразяваше увереност в тези минути от срещата, но навярно именно тя му изигра лоша шега и нашенецът допусна двойна грешка, последванана от пропилян сетбол, при което Белучи усети психологическото си предимство и паритетът отново възцари - 5:5. Андреев, без нужда за почивка, загърби разочарованието и в идния гейм на левичаря изпълняваше ретурите си със завидна агресия, която му позволяваше с втория си удар да слага край на разиграванията и той проби решително, записвайки откриващия сет, продължил точно един час, срещу името си.

На старта на втората част силните моменти за световния номер 220 продължиха, като той все така уверено упражняваше натиск над сервиса на италианеца, ала липса на клиничност във финалната фаза от атаките попречи на софиянеца да оползтвори един от четирите си брейкбола, за да поведе в резултата по пътя към победата. За съжаление, това се оказа и повратната точка на сета, след като 157-ият в света изглеждаше окрилен и своебразно "летеше" по корта, което му донесе игрово предимство и общо 14 от следващите 18 разигравания на сметката, за да пробие за 5:2. Третата ни ракета отговори със спечелен гейм на сервис на нула, но левичарят не се тръгна и с подобно представяне възстанови равенството в отделните сетове.

Решителната трета част започна с изравнени сили от двете страни на мрежата, като често наблюдавахме изявеното желание на италианеца да атакува, което се превърна в атестат за куп неточности от ракетата му и скоро Ади разполагаше с брейкбол. Подобно на миналия сет сервисът се оказа "спасителен пояс" в ключовите мигове за левичаря, който отрази шанса пред нашето момче и запази паритета. Българинът не след дълго на свой ред трябваше да се бори с трудности на начален удар, които преодоля след дюс, за да използва импулса в представянето си в последвалия гейм на ретур. Световният номер 220 демонстрира устойчивостта си във високотемповите размени от дъното на корта и два пъти достигна брейкбол, ала голямото оръжие на Белучи в лицето на сервиса отново излезе на пиадестала и той пласира пет аса в рамките на подаването си, устоявайки на напрежението - 4:4.

Софиянецът, който имаше щастието да печели безпроблемно своите геймове до момента в частта, в последния си такъв беше подложен на сериозно изпитание, след като от 40:15 италианецът намери пролука и се добра до скрит мачбол, но точно в този момент станахме свидетели на блестящ минаваш удар от форхенд на Адриан, който оцеля и след нова доза заплетени ситуации взе своето за 6:5, докато съперникът му нямаше същите мъки и предизвика изиграването на решителен тайбрек. В него Ади стартира по мечтан начин, след като отговори подобаващо на бомбените атака на противника, за да се поздрави с минипробив за 2:0, който впоследствие доразви с фамозен изстрел по правата от дланния си удар и си осигури водачество от 5:1 при смяната на полетата. Андреев съумя да запази нужното хладнокръвие и без да оставя, какъвто и да било шанс пред Белучи, се поздрави с тази изстрадана, но същевременно сладка, победа в осминафиналите на Чаланджъра в Хелзинки.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново по бръснача: Андреев повали италиански суперталант и е сред топ 8 в Хелзинки! Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан андреев | бг тенис | хелзинки | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook