Отново сред елита: Тийм надви световния №20 и е на първи 1/4-финал от 14 месеца!

от в 20:50 на 14.07.2022
Мирела Николова

Доминик Тийм бе извън професионалния тенис в продължение на 9 месеца заради получената травма в дясната китка в средата на миналата година. През март той се завърна на корта, но претърпя серия от 7 поредни поражения, преди по-рано през тази седмица да запише първата си АТР победа от над 14 месеца. Победната серия на австриеца обаче продължи и днес, когато той записа втори последователен успех на АТР 250 надпреварата в Бостад, при това над световния №20 Роберто Баутиста Агут, надделявайки след 7:6(5) 3:6 6:4. Така той намери място на първи четвъртфинал от май 2021, когато достигна до тази фаза на Мастърса в Мадрид, а в битка за класиране на полуфинал ще се изправи срещу осмия поставен в схемата Себастиан Баес.

Бившият №3 в света навлезе изключително силно в срещата, достигайки до общо три брейкбола в първите две противникови подавания. След като ги пропиля обаче, на свой ред допусна спад в представянето си от сервис линията и инкасира пробив, който впоследствие му костваше пасив от 2:5. Шампионът от US Open 2020 все пак не се предаде и продължи да търси инициативата в разиграванията, което го изведе до успех и възстановяване на равенството за 5:5. Последва тайбрек, в който световният №339 първи достигна до сетбол след късен минипробив, който незабавно успя да материализира и да поведе в отделните части.

Във втория сет испанецът значително повиши нивото си на начален удар, с което лишаваше изцяло съперника от възможности за брейк. Същевременно Баутиста Агут успяваше да се възползва от по-неубедителното подаване на опонента си и не след дълго осъществи първия брейк в частта за 3:2. Впоследствие проблемите за Тийм линията за сервис продължиха и съвсем скоро той инкасира втори пробив, с който бе сложен окончателен край на втората част.

Финалният сет започна с няколко поредни лесно спечелени гейма от двамата сервиращи, поради което паритетът остана непокътнат до 2:2. Тогава обаче австриецът отново наложи агресивния си стил на игра, благодарение на което резултатът не след дълго набъбна до 4:2 в негова полза. Той запази отлично ниво на начален удар до края и без да срещне каквито и да било затруднения в оставащите си подавания, постигна крайния успех.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Отново сред елита: Тийм надви световния №20 и е на първи 1/4-финал от 14 месеца! Мирела Николова
Теми:  
atp | бостад | доминик тийм | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook