Отново сред най-добрите: Чилич сломи Рубльов в тайбрек в петия сет и е 1/2-финалист на РГ!

от в 19:52 на 01.06.2022
Мирела Николова

Марин Чилич показва най-доброто си лице на корта през настоящата седмица, което заслужено го отведе до победа над световния №2 Даниил Медведев в понеделник, а днес му помогна да надделее над друг руски представител в лицето на Андрей Рубльов. Хърватинът демонстрира забележителна стабилност в хода на целия двубой и бе по-добрият в решителните мигове на мача, за да оформи крайното 5:7 6:3 6:4 3:6 7:6[10-2]. Така той намери място на първия си полуфинал на Ролан Гарос, където ще премери сили с някого измежду Холгер Руне и Каспър Рууд.

Още от началните минути на срещата разиграванията бяха изключително динамични и в по-голямата си част се решаваха след само няколко удара. В средата на сета обаче руснакът изостри ударите си и често предизвикваше грешки от ракетата на противника, довели до общо шест възможности за пробив в седмия и деветия гейм. Първите пет от тях бяха отразени от хърватския представител, тъй като именно в най-важните моменти на помощ идваше прословутият му начален удар. Шестият брейкбол обаче дойде при 5:5, когато Рубльов впечатли с два последователни уинъра, които в комбинация с двойна грешка и непредизвикан пропуск на Чилич предрешиха съдбата на откриващия сет в полза на световния №7.

Случилото се не разколеба по никакъв начин бившия №5 в света, който се възползва отлично от спада в концентрацията на съперника в началото на втората част, за да потегли с брейк след поредица от евтини грешки на седмия поставен. Шампионът от US Open 2017 продължи да бъде по-агресивният тенисист на корта и не пропускаше удобен момент, в който да ускори топката и да пласира завършващ удар. Не отпускайки хватката си нито за миг, Чилич наниза цели 21 уинъра в хода на сета и общият резултат бе изравнен.

Третата част стартира с рутинно спечелени геймове от сервиращите и двамата рядко успяваха да спечелят дори точка на съперниково подаване до 2:2. Последваха обаче силни минути за хърватина, който съумяваше да влезе агресивно в разиграването още с ретура си и да вземе преимущество. Така се стигна до нови шансове за пробив в полза на по-нискоранкирания състезател, като третият от тях бе материализиран с образцов уинър от форхенд. Сервирайки за успеха в сета, Чилич не трепна и не след дълго той се приближи на крачка от победата.

Двубоят продължи да бъде изключително равностоен и в четвъртия сет, където началният удар отново бе най-силното оръжие за двамата. Благодарение на сервиса си те получаваха предимство в разиграванията и след не повече от 3 удара приключваха точката в своя полза. Този ритъм се запази до 3:3, но тогава руснакът съумя да разгърне потенциала си в офанзивен план, а с това и да осъществи късен пробив, оказал се решителен за вкарването на сблъсъка в пета част.

Решителният сет не изневери на събитията дотук в мача и можехме да наблюдаваме пълна доминация на сервиращите, като по този начин паритетът остана непокътнат до 4:4. В последвалото противниково подаване Чилич повиши нивото си и след поредната си великолепно конструирана атака стигна до първи мачбол. Изправен до стената, Рубльов не трепна и в последвалите точки се възползва от колебанията на противника, за да оцелее в мача. 

Най-логичният завършек се случи и съвсем скоро сблъсъкът щеше да бъде решен в дълъг тайбрек. В него хърватинът взе ранен аванс след два мълниеносни ретура, след което не допусна спад нито за миг и разви преднината си до 9:2, откъдето възможност за връщане назад за Рубльов не съществуваше. 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново сред най-добрите: Чилич сломи Рубльов в тайбрек в петия сет и е 1/2-финалист на РГ! Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | марин чилич | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook