Отново в голямата игра: Вавринка повали Медведев в първокласен тенис спектакъл!

от в 21:45 на 22.09.2022
Мартин Петков

Даниил Медведев се представяше обещаващо по време на турнирите в Северна Америка, като дори завоюва първата си титла за сезон в Лос Кабос, но се провали гръмко при защитата на трофея си от US Open и отпадна още във фазата на осминафиналите след поражение от Ник Кирьос, губейки сериозна част от точковия си актив за световната ранглиста и от беше детрониран от върха в подреждането. Руснакът се отдаде на близо триседмична пауза от кортовете в подготовката си за остатъка от годината, но при завръщането си в игра за АТР 250 надпреварата в Мец разочарова и преклони глава още на старта във френския град срещу тръгналия от квалификациите и бивш 3-кратен шампион от Шлема Стан Вавринка, който напомни за славните времена в своята кариера, за да надиграе топ поставения в първокласен тенис спектакъл след 2 часа и 24 минути на корта - 6:4 6:7(7) 6:3. За Станимал, който получи "уайлдкард" за Sofia Open идната седмица, предстои на четвъртфиналите в състезанието да срещне непредсказуемия Микаел Имер.

В началото на двубоя интригуващите ситуации липсваха, докато двамата "мейджър" шампиони на практика се опознаваха, но впечатление правеше слабото представяне на първи сервис от фаворита. Швейцарецът пък от своя страна нямаше никакво намерение да се надиграва от дъното на корта със световния номер 4 и след като рано взимаше топката, то той често излизаше победител във високотемповите размени. Именно това се оказа и ключът към успеха за Вавринка, който все по-агресивно атакуваше неубедителното подаване на руснака, за да си спечели пробив аванс в седмия гейм, впоследствие оказал се достатъчен за триумф в откриващия сет.

Във втората част обликът в играта на руснака претърпя драстична промяна и той караше 3-кратния шампион от Шлема да греши, с което си осигури ранно предимство в резултата. Мигновен спад за пореден път от началото на срещата на начален удар за Медведев обаче означаваше светкавичен рибрейк от страна на някогашния номер три, а в оставащите моменти до края на сета интригата своебразно напусна корта и тайбрек трябваше да определи изхода на частта. В дългия гейм фаворитът и доскорошна първа ракета на света реализира минипробив, за да излезе напред в резултата, като видимо покачи и равнището си на сервис. Преднината за руснака не се задържа дълго на таблото и Вавринка обърна развоя на събитията, за да достигне мачбол, но серия от неточности провали швейцареца в най-важните моменти и Медведев възстанови равенството в отделните сетове.

При старта на решителната трета част, когато по всичко личеше, че руснакът е придобил психологическо предимство над съперника и отново е в лидерската позиция на корта, то той се сгромоляса, поддавайки се провокации от зрителите по трибуните, поради което предаде и откриващия си сервис гейм. Последваха безспорно слаби мигове за подавачите, като пред всяка от двете страни на мрежата имаше брейкболи, ала световният номер 4 демонстрира по-добра клиничност в завършващата фаза на атаките си и паритетът отново възцари - 3:3.

И както се създаде убеждението, че Медведев се завърна от "нокдауна", в който беше изпаднал, то Станимал побърза да затвърди невероятните впечатления по свой адрес през днешния ден и в късна драма оползтвори шанса си за нов пробив след серия изумителни отигравания. Застанал на начален удар за победата, Вавринка се сблъска с част от най-добрите удари в репертоара на бившия победител от US Open, но ги преодоля със завидна лекота и осъществи втория си мачбол, за да триумфира с крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново в голямата игра: Вавринка повали Медведев в първокласен тенис спектакъл! Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | мец | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook