Отново в задния си двор: Джокович откри успешно похода си към 10-а титла в Мелбърн!

от в 15:26 на 17.01.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович претърпя огромно разочарование в началото на миналия сезон, когато не беше допуснат да защитава трофея си от Аустрелиън Оупън и властите не страната решиха да го депортират, тъй като сърбинът не спазваше задължителното изискване да бъде имунизиран срещу коронавирус, а макар неговите усилия да се включи чрез медицинско изключение, то компромис не беше направен.

Нещата обаче стоят далеч по-добре за бившия номер едно в началото на 2023-та година, имайки предвид отпадането на анти-ковид мерките в Австралия и той се завърна на Зеления континент още за подготвителния турнир в Аделаида, на който получи страхотна подкрепа от местната публика и в крайна сметка Ноле съумя да достигне до трофея.

Дългоочакваното завръщане на деветкратния шампион в Мелбърн пък се състоя тази вечер, като Джокович показа първокласен тенис и успокои феновете си, които имаха известни притеснения свързани със здравословното състояние на балканеца, имайки предвид обстоятелството, че Ноле на два пъти отложи тренировъчните си занимания през изминалите дни.

Джокера се изправи срещу испанеца Роберто Карбайес Баена (световен номер 75), който оказа известна съпротива в отделни периоди от двубоя и остави добри впечатления с представянето си, ала нямаше нужните аргументи да спре основния фаворит за титлата и четвъртият поставен се наложи с финалното 6:3 6:4 6:0, за да си гарантира среща с един измежду Енцо Куако и Уго Делиен във втория кръг на състезанието, а освен това се приближихме само на една стъпка от евентуален мач между Новак Джокович и Григор Димитров в 1/16-финалите на надпреварата.

Началото на сблъсъка беше изклчително равностойно и Карбайес Баена често надиграваше именития си съперник от основната линия и дори имаше три поредни възможности да реализира пробив за аванс от 3:2. Както винаги, то в тези моменти 22-кратият носител на "мейджър" трофеи превключи на друга предавка и влезе в серия от 12 поредни точки, с което уби интригата в сета и направи решителна крачка към място в следващата фаза.

Втората част беше дори още по-равностойна и Баена тестваше в максимална степен гъвкавостта на рекордьора по титли в Мелбърн, чиито дефанзивни качества някак удържаха на натиска от другата страна на мрежата, а непоставеният тенисист не можа да задържи високото си ниво на игра и се пропука в седмиия гейм, след което много бързо Джокович увеличи аванса си на 2:0 сета.

Третата част се превърна в истинска наказателна акция на сърбина, от когото видяхме абсолютно безпогрешен тенис в последните 20 минути на двубоя, които се превърнаха в истинско мъчение за ибериеца и той взе само още четири точки до приключването на сблъсъка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Отново в задния си двор: Джокович откри успешно похода си към 10-а титла в Мелбърн! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook