Паганини впечатлен от Федерер; оптимист е за клей сезона на ,,Маестрото"

от в 04:05 на 01.05.2019
В
Пиер Паганини - кондиционният треньор на Роджър Федерер, даде интервю пред швейцарски вестник, където той сподели, че е много приятно изненадан, както и впечатлен от отношението на ,,Маестрото" към подготовката си преди първия турнир на клей, на когото Федерер ще вземе участие от три години насам.

В част от интервюто Паганини заяви, че Федерер ,,е като дете, което ще ходи на първото си училищно пътуване, страхотно е, че има този ентусиазъм, защото по този начин той повлиява позитивно върху качеството на тренировките".

А ето и цялото интервю на Пиер Паганини:

Q: Г-н Паганини, колко време бе разрешено на Федерер да си отпочине след триумфа му в Маями? 

A: Около седмица. По време на последните дни на тази кратка почивка той проведе първите си леки тренировки, така че шокът за тялото да не е твърде голям, когато истинските тренировки започнат. На шести или седми април започнахме нормалната програма. Оттогава редовно тренираме в Граубюн и в района на Цюрих. Обичам да пътувам напред и назад.

Q: Оттогава той работи повече върху фитнеса си или повече върху представянето си на клей? 

A: На този етап е важно Роджър да играе достатъчно тенис. Но започнахме с кондиционалната подготовка. Сложна структура, в която не трябва да се задълбава, но в които трябва и да се наблегне върху ключовите компоненти с упорит и последователен труд.

Q: Какви са тези компоненти?

А: Твърде специфично е, за да се обясни по-обстойно. В издръжливостта, силата, ловкостта и експлозивността има много под-фактори. Времето, което имаме преди Мадрид, е твърде кратко, за да можем да усъвършенстваме всичко това. А междувременно той също трябва да получи и достатъчно свободни дни. Те са също толкова голяма част от тренировъчния процес - и не са там, за да се купонясва, а за възстановяване от предишни тренировки и за подготовка за следващия ден. За хармонията в тренировките е важно да се избере правилният момент за почивен ден. Това изисква много гъвкавост от Роджър, а това че той има толкова голямо семейство, означава, че владее гъвкавостта по образцов начин.

Q: Какво трябва да се има предвид при приготвянето на клей? 

A: От решаващо значение е фактът, че той не се е състезавал на тази настилка от известно време. Затова тя се различава от подготовката за тревния или хард сезона, където редовно играе по турнири. Преди сезона на клей трябва да му дадем повече време, за да обърнем специално внимание на определени теми. Човек не трябва да забравя: Роджър вече е тренирал толкова много в живота си, че предварителното натоварване на тялото трябва винаги да се взима предвид. За щастие той разполага с добър физиотерапевт в лицето на Дани Трокслър.

Q: В момента подготовката с Федерер върви ли, както бихте желали? 

A: Работата ни продължава до пети май, така че е твърде рано да се каже това все още. Подготовката ще е добра само ако и резултатите са добри. Но ние започнахме добре. Хубаво е да се види огромното очакването на Роджър за клея. Той започва тренировките си като дете, което ще ходи на първото си училищно пътуване - лудост е! Страхотно е, че има този ентусиазъм, защото по този начин той повлиява позитивно върху качеството на тренировките.

Q: Има ли Федерер същата амбиция спрямо клея, както и спрямо другите настилки, където се брои само победата? 

A: В Роджър ентусиазмът винаги е същият като амбицията и обратно. Това няма нищо общо с настилката, а по-скоро с любовта му към тениса. Мисля, че Роджър може да постигне отлични резултати на всяка настилка. Той отива на всеки турнир сякаш е първият и последният. Той винаги поставя тук и сега всичко на масата. Никой не знае какво ще стане следващата седмица.

Q: Най-голям ли е рискът от контузия на клей?

A: Мисля, че в основата си не. Всяка настилка си има своите капани. На клей квадрицепсът и адукторите са наистина необходими, долната част на гърба за тревата, както и кракът, коляното и тазобедрените стави за твърдата настилка. Това е тенисът. Всяко тяло има различни уязвимости и силни страни и е податливо на различни контузии. Рафаел Надал се чувства по-защитен от контузии на клей, това е коленете му са по-тежки. Някои контузии не могат да бъдат избегнати, но мисля, че можем да предотвратим много от тях с индивидуални адаптиращи тренировки.

Q: Тренирате ли по различен начин с Федерер спрямо Стан Вавринка? 

A: По принцип имам своя метод на тренировки и философия. Аз не го променям, но пък го адаптирам към силните и слабите страни, както и към физическите и частично към игровите стилове на различните играчи. Стан и Роджър са двама много различни спортисти, и двамата са били в професионалния тур от доста време. Важно е да разнообразяваме и понякога да използваме подобни упражнения по различен начин.

Q: В опасност ли е тялото на Федерер при игра на клей?

A: Той рядко се е контузвал по време на кариерата си и по принцип не му се е случвало на определена настилка. Важно е при промяна на настилката тенисистите бързо да се приспособяват към новото в ума си, така че да имат и правилните рефлекси при изпълнението на ударите. За щастие, това е едно от най-подценяваните качества на Роджър. Неговата адаптивност е завладяваща. Ако предложа няколко варианта в тренировъчния процес, той ще намери най-оптималната версия в рамките на няколко секунди. Аз не че искам да бъда мил с него, но той просто е интелигентен! Роджър разполага с много по-стратегическа мисъл, отколкото си мислите. Играта му е много спонтанна, но предварително той винаги мисли много.

Q: Най-много се притесняваш, когато Роджър падне на корта или когато направи някоя гримаса...

A: Разбира се, когато се хване за прасеца, винаги се надявам, че някой комар го ужилил, и че не е разтегнал мускул. Като цяло обаче всеки, който подкрепя Роджър, чувства същото: щастие, когато играе, и нервност - дали всичко върви добре. Ние, които работим с него, също знаем какво става зад кулисите. Ще видим веднага, ако денят му е страхотен или просто посредствен или труден. Въз основа на тази информация, ние често реагираме дори още по-чувствително.

Q: Как познаваш, когато Роджър няма добър ден?

A: В края на краищата, имам привилегията да го познавам от 14-годишна възраст и да работя с него в продължение на 19 години - можете да почувствате някои неща и да видите много в очите на Роджър. Но той не страничи от разговри. Той дава информация много професионално.

Q: Значи в отбора ви той не използва ,,покер лицето", но пък колко често го използва срещу опонентите си на корта? 

A: Изобщо не го, той е напълно отворен! Той обича да говори за всякакви работи, което едобре. Веднъж видях как Роджър трябваше да даде интервю след тренировка по тенис, въпреки че беше много уморен. След това дойде на кондиционната тренировка и вече не беше уморен. Това означава, че той дори черпи енергия от разговорите. Това е една от причините, поради които кариерата му е толкова дълголетна: Той взима нещо положително от всяка ситуация.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Паганини впечатлен от Федерер; оптимист е за клей сезона на ,,Маестрото" В

Коментари





Следвайте ни в Facebook