Парадоксално, но факт: WTA финалите се местят в Саудитска Арабия; наградният фонд е рекорден

от в 17:17 на 04.04.2024
Калоян Соколов

Една от най-зле пазените тайни в тениса излезе наяве. Женската тенис асоциация днес официално обяви, че е сключен договор с Кралство Саудитска Арабия, според който град Рияд ще бъде домакин на следващите три издания на WTA финалите. Надпреварата на осемте най-добри тенисистки се превърна в истински фарс през последните сезони, защото обикновено разбирахме кога и къде ще се проведе в периода след US Open, а освен това състезателките трябваше да се справят с надморската височина от 1500 метра в Гуадалахара (2021) и постоянните гръмотевични бури в Канкун (2023), което доведе до нискокачествен тенис, множество спирания на двубои и непрестанни оплаквания от участничките.

Сега със сигурност условията за игра и организацията ще бъда перфектни и освен това ще имаме близо двойно увеличение на наградния фонд, който ще е в размер на 15 милиона долара, като се очаква да има нарастване с всяко следващо издание на състезанието. Сериозен проблем обаче си остава оправдаването на това, че една от най-големите женски надпревари се провежда в страна, където жените дори нямат свободното право да спортуват и страдат от липса на най-нормални общочовешки права.

Тазгодишните WTA финали ще се проведат между 2 и 9 ноември, а въпросната новина определено ще предизвика сериозни полемики в света на тениса и от Женската тенис асоциация ще трябва да се подготвят да понесат сериозна вълна от критики.

Припомняме ви, че Саудитска Арабия стъпи на тенис картата още през миналия сезон, след като прие финалите на Младежкия Мастърс, а Карлос Алкарас и Новак Джокович се оказаха в Рияд навръх Коледа, за да изиграят демонстративен двубой помежду си, за което получиха по над един милион долара от щедрите си домакини.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Парадоксално, но факт: WTA финалите се местят в Саудитска Арабия; наградният фонд е рекорден Калоян Соколов
Теми:  
wta | wta finals | любопитно | рияд

Коментари





Следвайте ни в Facebook