Париж 2024: Вижте кои тенисисти ще бъдат знаменосци за своите страни на откриването

от в 15:16 на 26.07.2024
Калоян Соколов

След 100-годишно чакане, днес Париж пак е център на света. Олимпийските игри ще тръгнат "по вода" - със зрелищен парад по река Сена. Точно един век по-късно, Петте кръга на олимпийския спорт, на мира и на единението - което те символично представляват, се завръщат под Айфеловата кула. За последен път Париж бе домакин на летни игри през 1924-та година, а тази вечер в града ще бъде открит официално най-големият спортен форум на планетата.

Самата церемония по откриването ще стартира в 20:30 часа българско време, като вие бихте могли да я проследите пряко в ефира на БНТ и Евроспорт, а любопитното е, че това ще е първото откриване в историята на Игрите, което няма да се състои на стадион.

Зрелището ще ни отведе до най-емблематичните точки на френската столица и атлетите (10600 на брой) ще бъдат прекарани през близо 6-километров маршрут, возейки се в над 100 корабчета, откъдето ще висят забележителности като Нотр Дам, Понт Ньоф, Лувъра, Дома на Инвалидите и Гран Палас, за да пристигнат на "Трокадеро", в сянката на Айфеловата кула.

Именно там ще се проведе емблематичния "Парад на нациите", в който 206-те държави участници ще дефилират с флаговете на своите страни, като през тази години всички олимпийски комитети трябваше да излъчат по 1 мъжки и 1 женски знаменосец от своите делегации. 

Равносметката показва, че тенисистите не са сред най-предпочитаните спортисти за извършването на този ритуал и едва четирима тенис състезатели ще имат честта да бъдат своеобразните предводители на своята нация.

Безспорно най-коментирана беше номинацията на Коко Гоф, която заедно с ЛеБрон Джеймс ще поведе САЩ към поредна Олимпиада, на която американците ще искат да затвърдят своята доминация над останалите страни по брой спечелени златни медали.

Елина Свитолина пък определено е заслужила честта да бъде знаменосец на Украйна, имайки предвид завоювания бронзов медал на Игрите в Токио и нейната огромна любов към родината, а Данка Ковинич и Николас Джари ще бъдат знаменосци за съответно Черна Гора и Чили.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Париж 2024: Вижте кои тенисисти ще бъдат знаменосци за своите страни на откриването Калоян Соколов
Теми:  
данка ковинич | елина свитлина | коко гоф | любопитно | Николас Джари | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook