Париж: световният №55 изненада Агут в луд мач; Алиасим осъществи обрат

от в 15:08 на 02.11.2021
Тея Кръстева

Световният номер 55 Джеймс Дъкуърт записа най-голямата победа в кариерата си досега, надигравайки поставения под номер 14 в надпреварата Роберто Баутиста Агут. Сезон 2021-а несъмнено е най-успешният такъв в кариерата на австралиеца, който достигна до първия си АТП финал в Астана, а непосредствено след това бе четвъртфиналист в София. 29-годишният тенисист надви Баутиста Агут след 6:4 5:7 7:6(4), а следващ негов опонент ще бъде "щастливият губещ" Лоренцо Музети.

Срещата стартира отлично за по-ниско ранкирания състезател, който си осигури комфортен аванс от 4:1 гейма, но скоро Баутиста Агут възвърна паритета за 4:4. Световният номер 20 обаче не съумя да осъществи обрата си докрай и въпреки че при 5:4 отрази цели 3 сет бола, защитата му се пропука и той предаде първия сет. 

Роберто преглътна разочарованието от загубената първа част, навлизайки във втората такава с нови сили. При 4:4 испанецът омъкна подаването на своя съперник, но не успя да сложи край на сета на свой сервис - 5:5. Ето обаче, че Баутиста Агут намери нови сили и след нов реализиран брейк вече не показа колебания, за да изпрати изхода на мача в трета заключителна част.

В заключителния сет по-опитният тенисист пропусна да материализира цели 8 точки за пробив, които логично оказаха своето влияние върху неговата психика. Още в началото на частта испанецът се добра до 3 шанса за брейк при 0:40, само че Дъкуърт успя да се измъкне - 1:0. Все пак втората ракета на Испания наниза пробив за 1:3, а в последвалите 2 сервис гейма на Дъкуърт достигна до още точки за брейк, ала втори пробив обаче така и не се появи. Това вдъхна допълнителна увереност, 29-годишния австралиец, който възвърна интригата 4:4. Последва заключителен тайбрек, в който световният 55 се оказа по-хладнокръвният играч, което му помогна след 2 часа и 35 минути игра да се поздрави с крайната победа.

Световният номер 11 Феликс Оже-Алиасим запазва надеждите си за класиране на Финалите на АТП в Торино, след като се поздрави с победа в двубоя си от първи кръг на Мастърса в Париж срещу стартиралия от квалификациите Джанлука Магер. Канадецът изпита известни затруднения срещу по-ниско ранкирания си съперник, но в крайна сметка след реализиран обрат за 4:6 6:4 6:1 и почти 2 часа игра Феликс успя да се поздрави с успех. Следващото препятствие пред него пък ще бъде германецът Доминик Кьопфер, който през вчерашния ден надигра бившия водач в световната ранглиста Анди Мъри, след като спаси внушителните 7 мач бола.

Откриващият сет се развиваше монотонно, тъй като и двамата тенисисти не демонстрираха затруднения, заставайки зад сервис линията, само че при 4:4 ръката на Оже-Алиасим трепна и той предаде подаването си. Пред Магер се откри възможност да сервира за спечелване на първата част и въпреки че италианецът показа известни колебания, той успя да реализира третата си възможност, с което се доближи на сет разстояние от крайната победа - 4:6. Втората част се развиваше по сходен начин, само че този път последната дума имаше канадецът, който съумя да открадне подаването на съперника си във възможно най-подходящия момент, с което възстанови равенството в отделните части. Оттам насетне Феликс Оже-Алиасим бе пълен господар на корта, тъй като в третия сет отпусна на Джанлука Магер един-единствен гейм, което му беше повече от достатъчно да реализира до край своя обрат.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Париж: световният №55 изненада Агут в луд мач; Алиасим осъществи обрат Тея Кръстева
Теми:  
роберто баутиста агут

Коментари





Следвайте ни в Facebook