Парижката мечта приключи: Григор остана далеч от най-добрия си тенис и бе сломен от Зверев

от в 23:51 на 05.06.2023
Мартин Петков

Първата ни ракета Григор Димитров приключи участието си на тазгодишната Ролан Гарос. Най-добрият български тенисист в осминафиналния си мач имаше тежкото изпитание да се изправи срещу олимпийския златен медалист Александър Зверев, от когото беше досега бе в серия от три поредни поражения, като през днешния ден беше равностоен на съперника си в рамките на само един сет и след 2 часа и 17 минути престой на корта напусна Откритото първенство на Франция - 1:6 4:6 3:6.

Въпреки поражението на бившия номер три, основополагащи за което бяха главоломните 50 непредизвикани грешки и реализацията на само два от общо 16 брейкбола, то за Гришо остават позитивите от факта, че изравни най-доброто си постижение в Париж, достигайки четвъртия кръг на турнира, докато германецът продължава напред във френската столица и в търсене на място на трети пореден полуфинал на Ролан Гарос ще премери сили с изненадата на състезанието - Томас Мартин Ечевери.

Напрежението в началото на двубоя, което изпитваше първата ни ракета, си каза думата в откриващия му за мача гейм и след като инкасира две двойни грешки, както и същата бройка непредизвикани неточности, то родният ни представител предаде подаването си в актива на олимпийския шампион. Същевременно Саша нямаше проблеми да затвърди завоюването предимство, докато колебанията останаха изцяло в половината на българина, който продължаваше да се затруднява с това да държи топката в очертанията на корта и неспирните му грешки доведоха до нов брейкбол пред световния номер 27, при което Саша пласира фамозен форхенд по правата и дублира преднината си.

Впоследствие най-после станахме свидетели на първите положителни знаци в представянето на 28-ия поставен, който влезе в серия на начален удар и съумя да се разпише в резултата, печелейки първи гейм, ала това се оказа капка в морето и след нова редица неточности на собствен сервис от страна на Димитров, то той предостави сетбол на германеца и двукратният полуфиналист оползотвори възможността си с изящна къса топка, за да открие сметката си в мача.

С настъпването на втората част Григор постепенно стабилизира равнището си при размените от основната линия, като даваше сериозен отпор на агресивната игра на немеца, при което все по-често започнахме да виждаме удари в аут и от ракетата на олимпийския златен медалист. С всяка изминала точка ролите на корта постепенно се разменяха, като топсин бекхедните на най-добрия ни тенисист вече намираха очертанията на полето и го поставяха в позицията да води разигравания, в чиято си роля хасковлията видимо се чувстваше отлично и дебютният брейкбол пред нашето момче не закъсня.

Зверев все пак не трепна и отстоя подаването си, отразявайки две възможности от подобен характер пред съперника си, но значителното подобрение в играта на бившия номер три беше факт и броени минути по-късно той вече береше плодовете на усърдната си работа, след като проведе впечатляващи акции в офанзивен план, за да матира германеца, и осъществи пробив - 3:2. Впоследствие дойде истински важният тест за родния ни представител, който премина през неблагоприятната ситуация да изостане с 15:40 на собствен сервис, но именно в този момент демонстрира класата на началния си удар, с което затвърди аванса си. 

Идното подаване на Саша обаче се оказа повратната точка не просто на сета, а и дори на мача, след като българинът пропиля с лека ръка цели четири шанса да дублира преднината си и оттам насетне рухна напълно в играта си, губейки общо 14 поредни точки, част от които представляваха рутинни за класата на най-добрия ни тенисист отигравания в близост до мрежата, за да бъдем отведени до момента, в който двукратният полуфиналист разполагаше с три поредни сетбола в гейма на нашия сънародник и макар Гришо да ги отрази безвъзмездно, то в крайна сметка заби бекхенда си в мрежата и 22-рият поставен направи втората крачка по пътя към победата.

На старта на третата част най-добрият ни тенисист имаше всички основания да вярва, че мачът все още не е приключил и благодарение на загубата на концентрация от страна на по-високоранкирания си съперник, поведе с 0:40, ала от този момент нататък загуби следващите девет разигравания и беше пробит. Саша пък на свой ред продължи да е далеч от убедителен в заставанията си сервис и отново трябваше да спасява брейкболи за първата ни ракета, в този случай четири на брой, но както вече мкогократно видяхме през днешния ден, именно в тези мигове сковаността обхващаше Димитров, при което олимпийският шампион поведе с 3:0. Частичният обрат обаче далеч не вдъхна нужната увереност на Григор, чиито грешки впоследствие продължиха да се трупат с пълна сила на сметката му и макар да станахме свидетели на някои вълшебни изпълнения от страна на българина в моментите му на отчаяние, то Зверев не позволи да загуби преднината си, която заслужи чрез втори пробив в осмия гейм, за да сложи точка на спора в съревнованието.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Парижката мечта приключи: Григор остана далеч от най-добрия си тенис и бе сломен от Зверев Мартин Петков
Теми:  
александър зверев | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook