Първа голяма сензация в Шанхай: Шампионът в Токио беше елиминиран от играч извън топ 50

от в 12:41 на 04.10.2024
Калоян Соколов

Първата голяма сензация на Мастърса в Шанхай е факт! 20-годишният Артур Фис само преди 3 дни се превърна в шампион на ATP 500 турнира в Токио, завършвайки по мечтан начин най-силната си седмица някога в ATP Тура! Млалдият французинът победи четирима представители на топ 20 в японската столица, като във финала спаси мачбол и надви драматично своя сънародник Уго Юмбер, за да се поздрави с третата си титла на най-високото ниво.

Изглежда обаче редицата тежки мачове бяха отнели голяма част от физическите сили на най-младия член на световния топ 50 и той не приличаше на себе си през днешния ден. От това по най-добрия възможен начин се възползва Роберто Карабайес Баена, който сложи край на участието на 21-вия поставен, елиминирайки го след два тайбрека - 7:6(4) 7:6(5) за 2 часа и 8 миниути игрово време.

По този начин испанецът се класира за третия кръг на състезание от сериите "Мастърс" едва за втори път през своята кариера, а там ще го очаква сблъсък с още един от поставените тенисисти, а именно Бен Шелтън. Любопитното е, че Фис реализира цели 3 пъти повече завършващи удари повече от опонента си, но фрапантният брой от 51 непредизвикани грешки натежа твърде много в края на сблъсъка.

Световният номер 54 беше същинска стена от дъното на корта в началните минути и заслужено проби за аванс от 3:2, но екплозивността на младока взе връх в следвщаите минути и равенсвото беше възстановено.

Играта на Фис през цялото време беше на приливи и отливи, като развоя на точките зависеше изцяло от него и той разполагаше със сетбол при 6:5 в своя полза, само че аутсайдерът доведе нещата до тайбрек и там беше абсолютно безпогрешен, за да поведе в отделните сетове.

Надмощието на непоставения тенисист постепенно се увеличаваше и той започна много силно във втората част, където скорпостижно се откъсна напред с пробив за 3:0. Французинът не можеше да прикрие разочарованието от собственото си представяне, но въпреки това продължаваше да се бори и неговата офанзива започна да взема връх, което доведе до паритет в резултата за 3:3.

По-високоранкираният играч все повече засилваше скоростта на своя форхенд и при 5:5 имаше удобна възможност да реализира решителен брейк, ала пропусна серия от ретури и в крайна сметка дойде време за още един тайбрек.

В него Карбайес Баена показа чудеса от храброст в дефанзивен план, изваждайки редица невъзможни топка и докара до отчаяние своя съперник, достигайки до 3 мачбола. Шампионът от Токио не се предаде и беше на само точка от това да изравни резултата, но накрая неговият дланов удар се пропука и сензацията стана факт!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първа голяма сензация в Шанхай: Шампионът в Токио беше елиминиран от играч извън топ 50 Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур фис | Обзори | роберто карбайес баена | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook