Първата изненада е факт: Световната №6 напусна Ролан Гарос още на старта!

от в 14:55 на 22.05.2022
Мартин Петков

Онс Жабер се представя изключително силно в хода на клей сезона, като по безапелационен начин завоюва титлата на WTA 1000 турнира в Мадрид, а впоследствие на надпреварата в Рим от същата категория достигна финал, но преклони глава срещу Ига Швьонтек. Тунизийката в този период се оформи като една от главните претендентки за короната на Ролан Гарос, който стартира днес, а в един от откриващите двубои световната номер 6 срещна Магда Линет.

Сблъсъкът се развиваше наглед еднопосочно, като Жабер контролираше доста умело случващото се на корта, но изведнъж неточностите в играта ѝ зачестиха, поради което изпусна инициативата и остана догонваща по всички показатели, за да инкасира поражение след 6:3 6:7(4) 5:7, в битка продължила 2 часа и 30 минути. Във втори кръг за полякинята, която поднесе една от големите изненади, предстои да се изправи срещу победителката измежду Мартина Тревисян и Хариет Дарт.

Тунизийката видимо се чувстваше по-добре на корта в началните минути, като и грешките в играта ѝ отсъстваха, което оказа своето положително влияние и след серия пробиви шестата поставена излезе напред в резултата. Впоследствие Жабер продължи да надгражда в представянето си и с брейк в деветия гейм записа откриващия сет на сметката си.

Втората част ни предостави доста по-голяма равнопоставеност, поради факта че сервиращите печелиха безпроблемно своите подавания до средата на сета. От него момент нататък обаче започнаха и трудностите за Линет, която на няколко пъти бе опряна до стената, но демонстрира характер и отрази неколкократно брейкболи, за да запази паритета, с което станахме свидетели на тайбрек. В дългия гейм Линет изостана назад в резултата, ала силна серия от четири последователни точки ѝ помогна да обърне развоя на събитията и отмъкна втория сет под носа на фаворитката.

Решителната част стартира с бързо спечелени подавания от подавачите, преди да се стигне до пробив на световната номер 56, която обратно на очакванията се доближи максимално до победата. Тунизийката не се повлия от негативните емоции и мигновено покачи нивото си, за да реализира рибрейк и възстанови паритета. Постепенно се стигна до 12-я гейм, в който Жабер имаше предимство от 40:0, но няколко грешки предизвикаха достигане на дюс, когато Линет усети точния момент да атакува и сполучи в опита си, за да си осигури мачбол, който оползотвори, за да поднесе най-голямата изненада до момента на тазгодишното Открито първенство на Франция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата изненада е факт: Световната №6 напусна Ролан Гарос още на старта! Мартин Петков
Теми:  
wta | магда линет | онс жабер | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook