Първата крачка към трофея е направена: Пегула сломи Тревизан и донесе аванс на САЩ!

от в 05:29 на 08.01.2023
Мартин Петков

Началото на новия сезон в тениса беше поставено с новосъздадената отборна смесена надпревара - United Cup, в която участие взеха 18 държави, но след 10 дена на непрестанни битки между едни от най-добрите състезатели в света при мъжете и жените, то в крайна сметка до заключителния сблъсък за титлата достигнаха селекциите на САЩ и Италия. Американците в похода си към финала оправдаха напълно всичко очаквания по свой адрес, че са абсолютният фаворит за спечелване на отличието, докато тимът на "Скуадра адзура" трябваше да се бори отвъд възможностите си по пътя към последното стъпало в турнира.

Честта да открият съревнованието за трофея имаха първите ракети при дамите в лицето на Джесика Пегула, която на полуфиналите разгроми Ига Швьонтек, изигравайки един от най-добрите мачове в кариерата си, и Мартина Тревизан, която на свой ред, обратно на всички прогнози, спря вездесъщата Мария Сакари и впоследствие триумфът ѝ се оказа решителен за победата на Италия над Гърция в спора за място на финала. Представителката на "янките" биваше сочен за явен фаворит преди началото на сблъсъка, като тя напълно оправда всички похвали по свой адрес в рамките на последните 48 часа след успеха си над световната номер едно и се наложи с крайното 6:4 6:2, носейки първа точка на родината си в битката за титлата от United Cup - 1:0 за САЩ.

Двубоят стартира със серия продължителните размени от дъното на корта, при които световната номер 3 не се нагърбваше с това да търси развръзката, като предоставяше тази възможност на полуфиналистката от Ролан Гарос. Италианката в това време несъмнено изпитваше напрежение върху себе си, което си пролича неколкократно в ударите ѝ, пропуснали целта с метри в аут, при което фаворитката взе ранен превес от пробив.

Въпреки обилното количество неточности, които допускаше Тревизан, то тя нито за миг не се отказа в устрема си да подхожда агресивно към плитките топки, които изпращаше американката, като скоропостижно тактическият ѝ замисъл започна да дава искания резултат и след серия пробиви, равенството беше възстановено - 4:4. Постепенно с този развой на събитията ролите на корта нагледно се размениха, като Пегула далеч вече не изглеждаше толкова уверена в действията си, ала нова поредица от грешки беляза възхода на световната номер 27 и първата ракета на "янките" посредством късен брейк в десетия гейм записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част видимо изтощената физически италианка, която прекара над три часа на корта за победата срещу Мария Сакари, започна все по-често да отстъпва в продължителните разигравания, което позволи на по-високоранкираната тенисистка да навлиза навътре в половината си, търсейки печелившо отиграване. В тези минути първата ракета в селекцията на "янките" властваше изцяло, като свидетелство за това бяха седемте поредни гейма в актива ѝ, извели я до аванс от 5:0, с който несъмнено беше предрешен крайният изход на срещата и макар световната номер 3 да изгуби част от преднината, до изненада не се стигна и тя се поздрави с победата за час и 32 минути игра.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата крачка към трофея е направена: Пегула сломи Тревизан и донесе аванс на САЩ! Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | джесика пегула | италия | мартина тревизан | САЩ

Коментари





Следвайте ни в Facebook