Първата победа над Монфис е факт: Безупречен Григор прелетя към 1/8-финалите на Уимбълдън

от в 18:39 на 05.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров се класира с лекота за 1/8-финалите на Уимбълдън. Най-добрият български тенисист прекъсна негативната си серия срещу Гаел Монфис, когото никога не беше побеждавал в своята кариера и безспорно изигра най-силния си мач от началото на тревния сезон - 6:3 6:4 6:3 за 1 час и 47 минути игрово време. По този начин Димитров за втора поредна година ще играе за влизане във финаланта осмица на Уимбълдън, а негов съперник ще бъде един измежду Даниил Медведев и Ян-Ленард Щруф.

Днес Григор започна по съвсем различен начин спрямо вчерашната си среща с Шанг и беше максимално концентриран от първото разиграване, като гледаше да се измества на своя любим форхенд при всяка една възможност и Монфис нямаше отговор за неговата агресия. Българинът беше загубил едва две точки в първите си три подавания и стигна до брейкбол в шестия гейм, печелейки най-дългото досега разиграване в мача. Последва неразчетено излизане на мрежата от страна на "Ла Монф" и пробиът стана факт, а за ветерана нямаше връщане обратно в сета.

Най-добрият ни тенисист имаше ранен шанс за брейк във втората част, само че сервисът на бившия номер 6 се задейства и той се измъкна от трудното положение. Впоследствие самият 37-годишен състезател разполагаше с 2 поредни точки за пробив, но подходи твърде пасивно и беше наказан от българина, който изравни геймовете при 1:1.

Играта продължи да се движи равностойно до 2:2, когато Монфис пропусна 3 геймбола и Димитров се сдоби с пореден шанс за пробив, след като смъкна майсторски топката в краката на своя съперник. Монфис пък запрати форхенд в аут при следващото разиграване и оттам насетне световният номр 10 отбраняваше с лекота преднината си, за да поведе с 2:0 сета.

Непоставеният играч хвърли всички сили в началото на третия сет и увеличи значително агресията в играта си. Французинът се движеше все по-уверено в следващите минути и сервираше абсолютно безупречно до 3:2 в своя полза. Седмият гейм пък отново се оказа ключов, както и в първия сет, защото парижанинът допусна няколко леки грешки, а първата ни ракета сложи точка на спора в гейма, нанизвайки неспасяема форхенд права.

Последва медицински таймаут за Монфис, който се нарани в последната точка на предходния гейм, но физиотерапевтът даде зелена светлина на "Ла Монф" да продължи съпротивата си. Ветеранът хвърли всички сили да вземе следващото си подаване, но нямаше възможност за нещо повече и победата отиде за нашия сънародник с реализацията на още един пробив.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първата победа над Монфис е факт: Безупречен Григор прелетя към 1/8-финалите на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | григор димитров | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook