Първи 1/2-финал в Шлема: Магичен Музети пречупи Фриц в 5 сета и остави Григор в топ 10!

от в 19:07 на 10.07.2024
Калоян Соколов

Лоренцо Музети преди два дни се строполи върху тревата, когато се класира за дебютния си четвъртфинал в Шлема. Младият талант пък не трябваше да чака повече от 48 часа, за да надгради рекордното си постижение и заслужено се превърна в последния полуфиналист на Уимбълдън. Букмейкърите бяха тотално отписали Музети, а самият Александър Зверев посочи Фриц за сигурен участник във финалната четворка на надпреварата, след като олимпийският шампион отпадна именно от световния номер 12.

Финалистът от Куинс обаче опроверга всички тези очаквания и се наложи над по-високоранкирания си съперник с крайното 3:6 7:6(5) 6:2 3:6 6:1 за 3 часа и 30 минути игрово време, като по този начин остави Григор Димитров в топ 10 на света, тъй като първата ни ракета щеше да бъде изпреварен от американеца, ако той днес се беше поздравил с крайния си успех.

Мачът започна с тежък сервис гейм за Фриц, който все пак съумя да се измъкне от трудното положение и оттам насетне изцяло контролираше събитията на корта в първия сет. Музети стоеше твърде назад от основната линия и играеше по-скоро клей тенис, докато американецът се възползваше от пасивното поведение на съперника си и не спираше да го движи по дължината на корта.

По-високоранкираният играч можеше да се опре на мощния си сервис, докато младокът не печелеше никакви лесни точки на собствено подаване, а всичко това позволи на Фриц да пробие и да се откъсне напред с 4:1 гейма. Впоследствие световният номер 12 можеше спокойно дори да удвои аванса си, което не се случи, но все пак бившият шампион на Индиън Уелс беше достатъчно солиден, за да затвори първата част в своя полза.

Фаворитът продължи своята наказателна акция и осъществи брейк за старт на втория сет, само че финалистът от Куинс нямаше намерение да се предава и отвърна с моментален рибрейк. Италианецът показа красотата на своя тенис, демонстрирайки пълната си палитра от удари и видяхме, че той разполагаше с далеч повече идеи на корта спрямо своя опонент. Разнообразните действия на Музети го отведоха до още един спечелен гейм от ретур и той имаше възможност да сервира за сета при 5:3 в своя полза.

Тогава световният номер 25 тотално се поддаде на нервите и не спечели нито точка в ответното си подаване, а Фриц отрази сетбол с мощен сервис в 10-ия гейм и закономерно се стигна до тайбрек. В него 22-годишният тенисист реализира мини брейк след фамозен бекхенд по правата и задържа преднината си до последно, за да достигне до паритет в общия резултат.

Тези събития вдъхновиха Музети, който летеше по корта в третия сет, докато американецът ставаше все по-тромав в движението си и редовно беше матиран с къси топки. Носителят на трофея от Ийстбърн допусна цели 16 непредизвикани грешки срещу едва 6 завършващи удара, а майсторът на едноръкия бекхенд действаше без засечка, отмъквайки на два пъти чуждия начален удар, за да поведе с 2:1 в отделните части.

Фриц вдигна значително равнището в четвъртия сет и пръв разполагаше с брейкбол, но италианецът си поигра с него след успешна комбинация от къса топка и съвършено изпълнен лоб. Наред беше сериозно изпитание пред по-високоранкирания, защото той изостана с 0:40 в точките, ала той не трепна и седна на почивка с преднина от 3:2 гейма.

В осмия гейм пък Фриц на свой ред се сдоби с две точки за пробив и провокира грешка от форхенд на своя съперник, като последва перфектно преведено негово подаване и срещата щеше да бъде решена в 5-та финална част.

Там нещата започнаха по мечтан начин за втория най-добър италиански тенисист, който проби след зашеметяващ форхенд по обратната права и се откъсна напред с 3:0. Музети изобщо нямаше намерение да спира дотук и се виждаше как прелива от енергия, а краката на американеца просто не работеха, както се изисква на това ниво и той инкасира нов брейк, дошъл след изящен бекхенд слайс.

Рециталът на 22-годишния тенисист продължи с пълна сила и той беше на само гейм от победата, имайки смазващ аванс от 5:0, а неговият опонент намери сили единствено да спечели гейма на частта, след което Лоренцо Музети имаше пълното право на света да отпразнува шумно своята най-голяма победа в кариерата си, като неговата награда е среща със 7-кратния шампион Новак Джокович, от когото загуби в същинска 5-сетова среднощна епика на Ролан Гарос!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първи 1/2-финал в Шлема: Магичен Музети пречупи Фриц в 5 сета и остави Григор в топ 10! Калоян Соколов
Теми:  
atp | лоренцо музети | Обзори | тейлър фриц | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook