Първи "Чаланджър" финал: Андреев удължа серията си и ще спори за титлата в Задар!

от в 13:40 на 23.03.2024
Калоян Соколов

Адриан Андреев ще играе на първия си финал в кариерата от сериите "Чаланджър". Българинът не се намираше в най-добрата си форма от началото на сезона, като не беше преминавал 1/8-финалната фаза на нито една от надпреварите, в които беше взел участие, но всичко се промени през настоящата седмица, в която Ади демонстрира отличен тенис на червените кортове в хърватския град Задар и записа своята четвърта поредна победа, за да си осигури възможност да спори за най-голямата титла в кариерата си.

Родният ни представител трябваще на 1/2-финалите да премери сили с казахстанеца Тимофей Скатов, който през тази година можеше да се похвали с победи над имена от ранга на Франсиско Серундоло (световен номер 21) и Томас Мартин Ечевери (световен номер 30), ала това нямаше абсолютно никакво значение през днешния ден, защото нашият сънародник изигра един от най-силните си мачове в последните месеци и надви казахстанеца с рутинното 6:2 6:4.

Така световният номер 254  ще прибави поне 37 точки към актива си за световната ранглиста и евентуална титла би могла да го приближи максимално до завръщане в топ 200. Освен това, то Андреев ще спори за трофея с един измежду непоставените Йозеф Ковалик (Словакия) и Йонас Форейтек (Чехия), като любопитното е, че чехът надви нашето момче във финала на Европейското първенство до 18 години през 2018-та.

Двубоят започна трудно за Андреев, на когото му се наложи да отразява точка за пробив още в откриващото си подаване, но последва отлична реакция от страна на 23-годишния тенисист и геймовете бяха изравнени при 1:1. Постепенно Ади придоби надмощие в разиграванията от основната линия, тъй като Скатов имаше сериозни проблеми да се справи със силния вятър на корта и допускаше множество непредизвикани грешки. Българинът пък умело изграждаше точките си, дочаквайки точния момент да атакува и заслужено проби в петия гейм, след което отрази възможност за моментален рибрейк и поведе с 4:2. Оттам насетне родният ни представител беше абсолютно безкомпромисен и сложи точка на спора в откриващата част, след като осъществи още един брейк.

Вторият сет също се развиваше с подчертано предимство на Андреев, който бързо си осигури шанс за пробив, пласирайки отлична бекхенд права, която беше последвана от форхенд уинър и заслужено резултатът набъбна до 4:1 в полза на Ади. Неговият съперник обаче далеч не се беше предал и спечели 13 от следващите 17 разигравания, което му помогна да изравни при 4:4.

Това по никакъв начин обаче не повлия негативно на нашия сънародник, чийто сервис функционираше достатъчно добре, за да го отведе до аванс от 5:4. Тогава последва медицински таймаут от страна на Андреев, но изглежда физическите му проблеми не бяха чак толкова сериозни и той намери сили да затвори мача още в следващия гейм, постигайки една от най-големите победи в своята кариера.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първи "Чаланджър" финал: Андреев удължа серията си и ще спори за титлата в Задар! Калоян Соколов
Теми:  
atp | адриан андреев | бгтенис | Обзори | тимофей скатов | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook