Първи финал за сезона и място в топ 60: Томова ще спори за трофея на WTA 125 турнира във Валенсия!

от в 14:27 на 15.06.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова се класира за своя първи финал през сезона и ще дебютира в топ 60 от идната седмица. Първата ни ракета при дамите изигра поредния си много тежък мач на WTA 125 Чаланджър надпреварата на червени кортове във Валенсия, но отново показа своя борбен дух и осъществи обрат над Ирина Шиманович (световна номер 275) - 2:6 6:3 6:4 за 2 часа и 25 минути игрово време. 

Така българката ще спори за трофея с една измежду Ан Ли (световна номер 172) и втората поставена Джесика Бузас Минейро (световна номер 87), а това ще бъде общо трети финал от тази категория за нашето момиче, което през миналата година триумфира на WTA 125 състезанието в Чикаго, завоювайки своята най-голяма титла към този момент в своята кариера.

Откриващият сет се превърна в същински кошмар за топ поставената, която спечели само три разигравания при вкаран първи сервис на своята съперничка и не достигна до нито един брейкбол. Световната номер 275 играеше много по-освободено и с далеч по-малко непредизвикани грешки, което я изведе до пробив още в първия гейм. Томова спечели бързо следващото си подаване и наглед започваше да намира своя ритъм, но впоследствие влезе в нова серия от неточности, а рускиянта се възползва от това и удвои аванса си при 4:1, като много скоро се поздрави и със спечелването на частта.

Фаворитката стабилизира играта си за началото на втория сет и задържаше успешно своя сервис до 2:1 в своя полза. Тогава Шиманович най-после изигра откровено слаб сервис и беше наказана от българката, която реалзира брейк за 3:1. Това даде тон на поредица от пробиви, която продължи до 5:3 за нашата сънародничка, когато тя съумя най-после да вкара няколко солидни начални удара в игра и така заслужено вкара сблъсъка в решителен трети сет.

Там Вики стартира отлично, осъществявайки пробив още на старта, но нейната съперничка не се предаде и изравни при 2:2. Оттам насетне обаче световната номер 69 беше абсолютно безкомпромисна и се откъсна напред с 5:2. Обратите не свършиха дотук, защото по-нискоранкираната тенисистка спечели следващите 2 гейма и принуди Томова да сервира за крайния успех, а нашето момиче не трепна и заслужено ще се опита да се поздрави с юбилеен 20-ти трофей в своята кариера!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първи финал за сезона и място в топ 60: Томова ще спори за трофея на WTA 125 турнира във Валенсия! Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | валенсия | виктория томова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook