Първият съперник на Григор в Мадрид: 18-годишен суперталант, който има финал в ATP Тура

от в 17:36 на 25.04.2024
Калоян Соколов

Якуб Меншик ще е първият съперник на Григор Димитров в Мадрид. 18-годишният тенисист записа първата си победа в клей надпревара от сериите "Мастърс" и общо втора на такова ниво в младата си кариера, надигравайки опитния Яник Ханфман - 6:4 7:6(3) за 2 часа и 3 минути игрово време. Германецът през миналата година достигна до третия кръг на състезанието и освен това е двукратен финалист на червени кортове в ATP Тура, но тези му качества не се оказаха достатъчни да спрат устрема на тийнейджъра.

Меншик влиза в професионалния тенис през 2022-ра, като печели 5 титли на ниво Фючърс в рамките на 7 месеца. Впоследствие бившият финалист на юношеския Аустрелиън Оупън грабна трофея на Чаланджъра в Прага, а най-голямото му постижени през миналия сезон дойде на US Open, където той преодоля квалификациите и достигна до третия кръг на основната схема.

Чехът откри 2024-та по още по-впечатляващ начин, достигайки до финала на Чаланджъра в Канбера, а на Аустрелиън Оупън беше изключително близо до първа топ 10 победа в кариерата си, само че отстъпи на Хуберт Хуркач в 5-сетов сблъсък и се размина с второ достигане до трети кръг на "мейджър" турнир.

Така 18-годишният играч си осигури дебют в топ 100, но възходът му не спря дотук и той все пак записа много скоро след това дебютния си успех над представителка на световната десетка, след като надви Андрей Рубльов в Доха и продължи чак до финала на надпреварата, преодолявайки съперници от ранга на Анди Мъри и Гаел Монфис.

Настоящият номер 74 определя твърдата настилка за своята любима и всъщност досега не беше играл на клей през сезона. Запалва се по тениса, тъй като е имало безплатни тенис кортове точно срещу неговия дом и хваща ракетата още на 5-годишна възраст, като негов идол в спорта е Новак Джокович. Меншик е десничар и изпълнява бекхенд с две ръце, а именно това е неговият любим удар и често обича да го изпълнява с максимална скорост по правата.

Досега Димитров и младокът никога не са се изправяли един срещу друг, а срещата им ще се състои в съботния ден.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първият съперник на Григор в Мадрид: 18-годишен суперталант, който има финал в ATP Тура Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | следващ съперник | якуб меншик | яник ханфман

Коментари





Следвайте ни в Facebook