Първият сериозен тест е взет с отличен: Джокович надви Шаповалов в истинско тенис зрелище

от в 14:04 на 06.01.2023
Мартин Петков

Новак Джокович с представянето си и своето поведение в интервютата до момента на силната АТР 250 надпревара в Аделаида показва, че е загърбил случилото се преди година, когато заради отказа си да се ваксинира срещу COVID-19 не беше допуснат до това да пребивава законно на австралийска земя и след две седмици на раздори и съдебни дела, в крайна сметка беше депортиран в родината си, което не му позволи да брани титлата си от Аустрелиън Оупън. В момента обаче бившият номер едно демонстрира нагледно, че не си е почивал в периода от триумфа си с титлата на АТР финалите до началото на новия сезон, като физическата му и игрова форма са доказателство относно това.

Сърбинът вече изигра три мача на южния бряг на Зеления континент, като макар и да загуби при каретата, където оформи тандем със своя добър приятел Вашек Поспишил, то на сингъл 21-кратният шампион от Шлема е непоколебим и без да е загубил сет досега в състезанието, намери място в четвъртфиналната фаза. Там Ноле трябваше да се изправи срещу поставения под номер седем в схемата Денис Шаповалов, като сблъсъкът представляваше повторение на полуфинала им от Уимбълдън 2021, когато Джокович се поздрави с победата и подобно на тогава, успехът през днешния ден отново беше за балканеца след час и 54 минути същинско тенис зрелище на корта - 6:3 6:4. По този начин на нас ни предстои още в първия турнир за сезона да станем свидетели на битка в свръхтежка категория, след като през утрешния ден в спор за място на финала Джокера ще срещне Даниил Медведев.

Топ поставеният в надпреварата спечели жребия и избра да подава пръв в двубоя, като дебютният му гейм в сблъсъка се превърна в маратонски, продължавайки над 10 минути, ала Ноле остана хладнокръвен и се измъкна от ситуация 15:40, оцелявайки посредством поредица от безупречни сервиси. По време на първата почивка за мача, то играта беше преустановена за кратко, след като заря в близост до корта попречи на двамата състезатели да останат концентрирани и се наложи да бъде изчакан нейният край. Въпреки паузата обаче, Шаповалов продължи да се чувства в по-добрата позиция, когато застане на ретур, и опитите му да е агресивен в действията си даваха искания от него резултат, като след поредната му канонада от форхенд съумя да достигне нова възможност за пробив.

При последвалия начален удар на бившия номер едно канадецът влезе навътре в корта, търсейки ретур-уинър, ала бекхендът му не намери очертанията на полето и много скоро ролите се размениха. Още в идния сервис гейм на световния номер 18, то той изпита първите си сериозни трудности на собствено подаване, но подобно на фаворита запази спокойствие и поддържаше паритета при 3:3 след 51 минути игра. С настъпването на втората половина от сета Джокович усети момента да покачи интензитета в размените от дъното на корта, като започна все по-често да търси обратния удар на левичаря, чиито проблеми с подхвърлянето на топката за сервис го застигнаха, при което нервността взе връх над Шаповалов и той направи две двойни грешки в осмия гейм, за да видим пробив в актива на носителя на 21 "мейджър" трофеи, посредством който той откри сметката си в общия резултат на съревнованието, докато разочарованието беше изписано върху лицето на канадеца.

На старта на втората част психологическото предимство беше изцяло на страната на Ноле, след като той остана далеч по-стабилен в изявите си, докато същевременно световният номер 18 видимо рухна и неточностите от неговата ракета заваляха, а резултатът от това беше само един - 3:1 в полза на сърбина. В последвалото си подаване 21-кратният шампион от Шлема пласира серия от неспасяеми сервиси, които доведоха до 40:0 за него и тогава миг на разконцентрация коства изключително много на бившата първа ракета на света, след като той допусна аутсайдерът да вземе превес над случващото се и напълно в разрез с видяното в последния половин час игра, то паритетът беше възстановен. 

Въпреки това, както неведнъж е доказвал в кариерата си, Джокович не се поддаде на негативните емоции и след много битка в последвалите геймове на противника, за пореден път заслужи прозвището си "Господин ретур", като наелектризира публиката с редица от марковите си изпълнения при продължителните размени на високо темпо, което му донесе пробив аванс и правото да подава за крайния успех. Изправен до стената, Шаповалов се видя принуден да играе "вабанк" в атакуващ план в опит да разбие непоклатимата защита на фаворита, ала Джокович остана все така рутиниран в действията си и сложи точка на спора след брилянтна многоходова акция, завършила с воле в близост до мрежата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първият сериозен тест е взет с отличен: Джокович надви Шаповалов в истинско тенис зрелище Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | денис шаповалов | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook