Пепе Имас: Джокович рухна психологически след "Ролан Гарос"

от в 18:15 на 05.12.2017
Георги Христов

Пепе Имас - духовният наставник и съветник на Новак Джокович коментира ситуацията около бившия №1, който пропусна втората половина от сезона през 2017 заради травма.

"Тази пауза беше необходима на Джокович. По време на цялата му кариера той не беше допускал сериозен спад. Той достигна до върха, продължи да се бори, но не реализираше нови големи успехи. Травмата в лакътя му даде възможност да отдъхне психологически и да събере сили.

"Новак трябва да бъде даван за пример, а го критикуват, че избра пътя на любовта (учението на Имас). И всички направиха това, когато резултатите се влошиха," заяви Имас.

Испанският специалист е заинтригувал Ноле, след като е избавил брат му Марко от дълбока депресия. "Той дойде при мен преди пет години, тъй като брат му страдаше от депресия и не намираха начин да се избави от нея. Два месеца по-късно Марко започна да се подобрява и Ноле се заинтригува. Искаше да разбере повече.

"От тогава неговият характер стана по-хармоничен, играта му израсна. Постигна много. Спечели "Ролан Гарос" (2016), а това бе единственият му липсващ трофей. Спомням си преди полуфиналите, че бях през цялата нощ с него. След четири години съвместна дейност, той ми каза: "Пепе, страхотно е, толкова съм близо до голямата си цел. Спокоен съм, не се страхувам, а това е впечатляващо."

Имас говори и за настоящата криза. "След този успех тялото му даде сигнал, че е време за почивка. Това е като да изкачиш Еверест на един крак, а след това някой ти каже - "А защо не изкачиш още един осемхилядник?" Разбира се, че тялото му не издържа. Това се случи с него. Спечели в Париж, но предстоеше предизвикателството да вземе и четирите големи титли за годината, а тялото му не бе в състояние. Той не се съобрази."

"В продължение на 10 години Новак не бе страдал дори от една по-тежка травма. Също така не бе имал и психологически сривове. Щом достигна своя пик на "Ролан Гарос", всичко се срути. Искаше му се да продължи, но бе физически изтощен. Дори и в тази тежка ситуация, благодарение на високото си ниво и балканския си характер, той успя продължи да играе по-добре от повечето други играчи. Дойде обаче момент, когато и това не можеше да продължи. Благодарение на Господ, вселената или както искате го наречете, се случи това с лакътя му."

Имас коментира и самата травма. "Това е контузия, която изисква почивка. Ще ви дам пример - ако имаш най-добрият Мерцедес, но не се грижиш за двигателя, идва време когато той избухва. Новак притежава двигател, който му позволяваше да се движи извън нормалното," добавя Имас като уточнява, че с целия останал екип на Новак е бил в хармонични отношения.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Пепе Имас: Джокович рухна психологически след "Ролан Гарос" Георги Христов
Теми:  
новак джокович | пепе имас | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook