Пер събуди тенис гения в себе си, но Нори развали празника на Ленглен и триумфира в 5 сета!

от в 15:22 на 29.05.2023
Мартин Петков

Жребият за Ролан Гарос ни предложи немалко вълнуващи сблъсъци още на старта в надпреварата, като безспорно един от двубоите, които сериозно привличаха вниманието към себе си беше този между 14-ия поставен Камерън Нори и местния любимец Беноа Пер, който получи "уайлд кард" за участие в основната схема. Навярно за всекиго е ясно, че когато французинът успее да се абстрахира от всичко останало на корта, като не дава показност на гневните си изблици и остави тенисът му да говори, то той става един от най-опасните играчи изобщо в АТР Тура.

Именно това твърдение днес беше доказано на втория по големина корт Suzanne-Lenglen, на който Пер демонстрира огромния си талант в пълния му блясък и беше напът да вземе първия скалп на тенисист от топ 15 в турнира в лицето на левичаря от Великобритания, след като го водеше с пробив в решителния сет, но в крайна сметка по-малкият брой грешки на Нори даде своето отражение и той грабна победата след 3 часа и 31 минути - 7:5 4:6 3:6 6:1 6:4. По този начин световният номер 14 се класира за втория етап на Откритото първенство на Франция, където го очаква среща с друг домакински представител в лицето на Лука Пуй, който през настоящата седмица се наслаждава на своеобразния си тенис ренесанс.

Началото на двубоя се оказа неочаквано спокойно, като двамата състезатели демонстрираха класата на сервисите си и поддържаха равенството в резултата. Световният номер 14 наглед пръв съумя да осуети подаването на съперника си и достигна до 0:40 на ретур в шестия гейм, ала изправен до стената, Пер пласира поредица от впечатляващи къси топки, които донесоха сериозен импулс в играта му и той не просто оцеля, а дори проби в идните минути. Нори все пак не остана безучастен към случващото се и отговори с рибрейк, като впоследствие се създаваше сериозното убеждение, че французинът диктува темпото на игра, показвайки страхотна вариативност в отиграванията си. Именно това доведе до цели седем брейкбола пред домакинския представител, който обаче не оползотвори нито един от шансовете си, при което бурният му нрав взех връх над него и след серия от лековати грешки от ракетата му, то британецът реализира късен пробив и отмъкна откриващия сет.

Във втората част нервите на световния номер 149 видимо бяха опънати до краен предел, като той показваше типичната си незаинтересованост към случващото се и често ударите му дори не попаднаха близо до очертанията на корта. Това доведе и до точка за брейк пред левичаря, ала в този момент началният удар на Пер отново заработи по искания от него начин и той отстоя подаването си, при което публиката го окрили, като намиращият се на гребена на вълната французин мигновено реализира пробив. Оттам насетне участващият с "уайлд кард" тенисист преодоля последвалите си трудности, затвърждавайки преднината си от ситуация 15:40, като повече нито за секунда не погледна назад и скоропостижно паритетът в отделните сетове възцари.

На старта на третата част ни беше демонстриран нагледно огромният талант на екстравагантния тенисист, който се наслаждаваше на играта си и пласираше уинър след уинър, за да влезе в серия от пет поредни спечелени гейма. В тези минути 14-ият поставен в схемата видимо нямаше отговор срещу комбинациите на съперника си и макар в самия край да намали изоставането си, връщайки единия пробив, то Пер откликна на предизвикателството с рибрейк и за пръв път в мача излезе напред по отношение на спечелените сетове.

В тези моменти срещата изцяло протичаше според желанията на Пер, който запази ритъма си и в началото на четвъртата част, когато още в дебютното подаване на левичаря си осигури възможност да отмъкне сервиса му. Именно това се оказа и повратната точка, след като топка в мрежата и пропускане на шанса доведоха на спад в тонуса на местния любимец, който оттам насетне се поддаде на емоциите, при което Нори усети, че е настъпил неговият момент в мача и спечели шест поредни гейма, за да изпрати срещата в заключителната ѝ фаза.

Още с настъпването на решителната пета част станахме свидетели на различно лице от страна на участващия посредством "уайлд кард" тенисист, който отново се радваше на най-добрия си тенис и чрез магичните си къси топки матира световния номер 14, за да реализира ранен пробив. Именно това накара французинът изцяло да се фокусира над собствените си подавания, като въпреки това, то той беше изправен пред сериозно изпитание в четвъртия гейм, когато с помощта на публиката спаси четири брейкбола и запази аванса си, ала преднината му не издържа дълго и Нори стигна до така бленуваното изравняване на резултата. Това стечение на обстоятелствата видимо изигра огромна психологическа роля за развитието на срещата, като Пер не издържа на напрежението, докато британецът спечели четвъртия си пореден гейм и официализира триумфа си в този спектакъл.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пер събуди тенис гения в себе си, но Нори развали празника на Ленглен и триумфира в 5 сета! Мартин Петков
Теми:  
atp | беноа пер | камерън нори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook