Перфектната серия продължава: Григор отново пречупи Хуркач и ще дебютира на 1/4-финал в Маями

от в 01:55 на 27.03.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров беше изправен до стената за втори път в хода на настоящата седмица, но отново показа нерви от стомана и ще дебютира на 1/4-финалите в Маями! Българинът трябваше да ииграе поредния си драматичен мач в съперничеството си с Хуберт Хуркач, като отново се оказа от страната на победителя и елиминира бившия шампион - 3:6 6:3 7:6(3) за 2 часа и 43. минути игра

Така хасковлията записа петата си победа в също толкова сблъсъци с поляка и ще има възможност да премери сили с друг от бившите носителя на трофея във Флорида, а именно Карлос Алкарас, който е в серия от 10 поредни победи и преследва спечелването на "Слънчев дубъл", но не трябва да забравяме, че именно Григор го спря на миналогодишния Мастърс в Шанхай, така че шансовете пред родния ни представител са налице.

Хуркач стартира неуверено в откриващия гейм, като нямаше лукса да разчита на първия си сервис и Григор съумяваше да наложи контрол в размените от дъното на корта, само че допусна няколко грешки от удобни позиции и полякът измъкна подаването си. Димитров продължи да притиска опонента си и беше близко до пробива във всяко едно подаване на бившия шампион, ала продължаваше да има сериозни проблеми при нанасянето на завършващ удар. Световният номер девет пък стабилизира играта си на посрещане и достигна до брейкбол в шестия гейм, но българинът отвърна с отлично проведена акция към мрежата и скоро възстанови паритета при 3:3.

За съжаление, то форхендът на 11-ия поставен влезе в ролята на огромен негов длъжник, а гигантът усети колебания в действията на съперника си и просто връщаше топката в корта, докато дочака поредната неточност от страна на бившия номер три, който се отчете с един страхотен удар между краката, но грешките бяха далеч повече от положителните изпълнения и Хуркач спечели всички останали геймове до края на откриващата част.

Трудните моменти за родния ни представител продължиха и в началните минути на втория сет, където 196-сантиметровият тенисист веднага се добра до точка за пробив и пласира много дълбок ретур в краката на Димитров, но ответната реакция беше впечатляваща и разиграването завърши с неточност от бекхенда на по-високоранкирания състезател.

Това определено добави нужната доза самочувствие на Григор и много скоро той разполагаше с дебютна възможност да отмъкне началния удар на опонента, но оттам насетне дори не получи шанс да влезе в точка до приключването на гейма. Облаците над главата на хасковлията отново се сгстиха, когато той заби бекхенда си в мрежата при 30:30 в петия гейм, само че Димитров все пак запази самообладение и намери сили да обърне нещата в своя полза и да поведе с 3:2.

Шансовете пред двамата продължиха да изобилстват, след като българинът демонстрира невероятен атлетизъм и дръпна с 15:40, ала последва пореден ас на Хуркач, който взе и следващата точка с помощта на смела офанзива към филето. 12-ият в света обаче не се отказа и пласира отличен минаващ удар от форхенд по правата, за да поведе отново в точките, а пробивът дойде след зашеметяващ бекхенд пасингшот по късия диагонал. Този момент се оказа решителен за изхода на частта, защото нашият сънародник не трепна в следващите минути и изравни общия резултат.

Финалният сет започна с пореден тежък сервис гейм за Хуркач, но до някакви по-съществени изненади не се стигне и той спечели откриващото си подаване. Родният ни представител скорпостижно се справи със собствената си задача от сервис линията и достигна до равенство в третия гейм, правейки два поредни светкавични форхенд уинъра, само че това не се оказа достатъчно и почивката дойде при 2:1 в полза на поляка.

Съотношението на силите продължи да бъде с лек превес за Димитров, пред когото първи се откри брейкбол, ала наред беше топовен сервис по правата от страна на 7-кратния ATP шампион, който сложи началото на неговия мини обрат в петия гейм. Самият Хуркач също можеше да осъществи решителен пробив, но Григор отрази опасността с директна точка от начален удар и изравни за 3:3.

Непрестанната гонитба в резултата продължи до последно и победителят щеше да бъде определен за трети път в тяхното съперничество след тайбрек в решителна част. Там първата ни ракета започна с неспасяем ретур, а впоследствие беше ред на едно безкрайно разиграване, в което Гришо се справи с вихрените атаки на съперника си и поведе с 2:0, ала дойде ред на двойна грешка от негова страна и мини пробивът преднина беше заличен. 

Тогава станахме свидетели на изключително рядко срещана ситуация, защото съдията на стола забеляза как Хуркач докосква мрежата и вместо полякът да обърне нещата до 3:2 в своя полза, то смяната на полетата дойде при 4:2 за топ тенисиста на страната ни. Изглежда точно този своеобразен камък обърна каруцата на бившия носител на трофея и Григор загуби само още една точка до приключването на тайбрека, записвайки една от най-сладките си победи през сезона.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Перфектната серия продължава: Григор отново пречупи Хуркач и ще дебютира на 1/4-финал в Маями Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | маями | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook