Петте съвета на Новак Джокович за Вашето благосъстояние

от в 17:13 на 17.07.2019
В
Дори и сред елитните спортисти Новак Джокович е добре известен с предаността си към ,,чистата храна". Това може да е свързано с факта, че първоначалното му изкачване към световния връх съвпадна с началото на спазването от негова страна на нова безглутенова диета, или че той публикува книга за диетата си и отвори веганския ресторант ,,Eqvita" в Монако. Миналата година ,,Амюз" помоли един от психически и физически най-силните играчи на ATP тура по това време да сподели пет съвета за подобряването на Вашето лично благосъстояние.

Проверете си диетата


,,Глутеновата ми непоносимост беше открита през 2010 г. Преди това дори не знаех какво е глутен. Също така премахнах и млечните продукти и рафинираната захар от диетата си, което може би е дори по-важно от глутена. Мисля, че това ми е помогнало не само да бъда по-добър тенисист в кариерата си по време на последните седем години, но и да бъда по-здравословен човек, спортист, който се възстановява по-бързо. За мен това проработи. Очевидно не казвам, че това е пътят за всеки, но това е нещо, което е много важна, неразделна част от кариерата ми, от моя живот."

novak djokovic

Медитирайте


,,Аз практикувам [медитация и йога] от необходимостта си да бъда в оптимално състояние на ума и спокойствието, а в същото време и на щастие и радост. Всеки има своите начини да достигне до това състояние на съзнанието, където си в добро настроение и чувстваш любов към себе си, към хората около теб, към планетата. Така се опитвам да се придържам към този подход и начин на мислене в живота […] Защото определено периодът не беше лесен за мен през последните седем до осем месеца (2017-та и началото на 2018-та година). Резултатите не бяха налице в големите турнири. Но по-значима от резултатите бе липсата на емоционално равновесие на корта."

Забравете за страховете си


,,Работя много усилено всеки ден, за да не се страхувам. Мисля, че страховете са най-големият враг на всички нас във всеки аспект на нашите същества, каквото и да правим. Ако обръщах прекалено голямо внимание на страховете си, не бих могъл да постигна това, което съм."

novak djokovic

Приемете любовта в себе си


,,Опитвам се да се съсредоточа върху положителните емоции, които ме карат да се чувствам добре, като страстта, радостта и чистото вдъхновение да играя спорта, който обичам. Трябва винаги да се връщам към тази основа: факта, че ми харесва просто да държа ракета и да играя всеки ден на всякакви кортове, а не само на централния корт на турнирите от Големия Шлем, ми носи това вълнение и радостта, която ме тласка да продължавам напред […] Така че трябваше да преоткрия тази вътрешна радост и мотивация за игра. И не само за да спечеля или да загубя, но да играя и само за да се наслаждавам на играта."

Навлезте ново измерение на съзнанието


,,Бях благословен да стана баща преди почти три години, а жена ми отново е бременна […] Лично животът ми като тенисист се промени оттогава. Не по начин, който би попречил на мотивацията ми или вземането на участие на достатъчно турнири, а по-скоро по начин, чрез който навлезнах в ново измерение на съзнанието и осъзнах, че аз съм нещо повече от тенисист. Сега, когато се прибера у дома, ще трябва да оставя ракета настрани и да се ангажирам със семейните задължения, които ми харесват много. И смятам, че това ми носи онова чувство на спокойствие и голямо възтсановяване също така."

Източник: Vice.com


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Петте съвета на Новак Джокович за Вашето благосъстояние В

Коментари





Следвайте ни в Facebook