Мачове на живо
Очаквано начало 19:30ч.
Изабелла Шиникова
Ана Богдан

Питър Бодо: От "Голямата четворка" вероятно остана само Джокович

от в 00:55 на 23.11.2018
Георги Христов

Американският тенис анализатор Питър Бодо анализира завършилия сезон 2018 в тениса. Според него тенденцията е явна - Новак Джокович остава най-доминиращият тенисист, независимо че не успя да спечели финалите на АТР в края на сезона.

"За в бъдеще тенис специалистите ще определят US Open 2018 като повратен момент за развитието на квартета, който подчини на себе си тениса. Това бе първият турнир от Големия шлем от доста време, на който стартираха и четиримата - Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри.

"Джокович стана шампион като не му се наложи да срещне нито един от своите именити съперници от Четворката. Федерер загуби в 4 кръг, Мъри не се справи с 35-годишния Вердаско, а Надал се отказа в полуфиналите.

"Знаците са очевидни. След US Open Надал претърпя операция и не проведе нито един мач. Завръщането на Мъри мина под знака на нови проблеми и травми. Федерер пък се провали в мачовете си със съперници от топ 10. Джокович остана единствен, "Голяма четворка" вече не съществува. Джокович ще започне новата година като фаворит да доминира през 2019," анализира Бодо.

Все пак Бодо съветва да не бъде отписван изцяло Роджър Федерер. "Да, светът принадлежи на Джокович в момента. Някои аспекти от представянето на Федерер бяха по-скоро отрезвяващи, ако не чак дотам тревожни. През втората половина от сезона изглеждаше извън форма. Но ето какво - Федерер е изумителен екземпляр. В същото време около Надал и Мъри витаят множество въпроси заради техните контузии и операции. Федерер имаше спадове свързани с възрастта, но съумява да вдигне нивото, когато е необходимо.

"Но всичко около Федерер се върти около неговата тайна, отвъд формата и здравословното му състояние. Ето какво сподели той пред репортерите в края на изявите си в Лондон: "Трябва да ви кажа, че съм много горд на 37 години да бъда на толкова високо състезателно ниво и да съм щастлив от това да играя тенис. От тази гледна точка всъщност съм много доволен от сезона си."

"Може да не се противопостави на Джокович, допусна изненадващи загуби тук и там, провали някои големи възможности, които преди щеше да използва. Но той обича да играе тенис и това се превръща в едно от най-прекрасните му оръжия. И докато Федерер го демонстрира през 2019 година, всичко е възможно."

 

Оцени тази статия:
Питър Бодо: От "Голямата четворка" вероятно остана само Джокович Георги Христов
Теми:  
анди мъри | голяма четворка | новак джокович | питър бодо | рафаел надал | роджър федерер | тенис | тенис бг | тенис блог | тенис коментар | тенис новини | тенис статии

КоментариСледвайте ни в Facebook