По крайно неприятен начин: Контузия спря Григор срещу световния №75 на старта в ИУ

от в 01:35 на 11.03.2023
Мартин Петков

Григор Димитров през миналия месец избра да разнообрази календара си откъм турнири и за първи път от 2020-а година насам се завърна в Европа за състезанията в зала, като затвърди отличните впечатления по свой адрес с представянето си в Ротердам и в Марсилия, което му осигури изкачване в световната ранглиста до номер 25. Българинът впоследствие избра да си вземе седмица почивка, с което имаше възможност рано да пристигне в Калифорния за първата Мастърс 1000 надпревара за сезона в Индиън Уелс, където да се подготви максимално добре за участието си.

Най-добрият ни тенисист засвидетелства желанието си да играе все повече мачове и взе решение да се включи в турнира на двойки, оформяйки тандем с Хуберт Хуркач, с когото вече спечелиха първия си мач, след като надиграха специалистите в карето Джо Солсбъри и Раджийв Рам. Жребият на сингъл пък отреди на бившия номер три в дебютния мач от кампанията си в "Златния щат" да срещне непретенциозния Джейсън Кублер, който се превърна в герой за родината си, триумфирайки с титлата на двойки на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Първата ни ракета обаче далеч не се трогна от върховото постижение в досегашната кариера на австралиеца, като стартира сблъсъка си по обичайния за себе си начин с висок брой печеливши удари и завидно количество асове, но в края на втория сет проблем от физическо естество помрачи изцяло днешния ден, след като Гришо видимо не можеше да се състезава на същото високо равнище и в средата на решителния трети сет взе решение да се откаже - 6:2 6:7(5) 0:3 и отказване. С този си успех пък австралиецът вече е част от осминафиналите и очаква да срещне един измежду Маркос Гирон и Франсис Тиафо.

Димитров имаше пръв правото да подава, след като световният номер 75 спечели жребия и избра да посреща, при което нашето момче откликна на заявката с гейм на нула и още при последвалото заставане на сервис на съперника си демонстрира своята вариативност в ударите при размените от основната линия. Това доведе до покачване на напрежението у Кублер, който в опитите си да е непредвидим за хасковлията допусна купища грешки и без време, най-добрият ни тенисист излезе напред в резултата с пробив.

Въпреки наглед лесно спечеленото си предимство, световният номер 25 изпита впоследствие трудности на начален удар, които дойдоха от пасивността му към някои от изпълнените му форхенди, които не намираха очертанията на корта и аутсайдерът последователно на два пъти достигаше ситуация 15:40. Изправен до стената, Гришо показа нерви от стомана във важните моменти, когато пласираше безотказно първия си сервис и не допусна да изгуби преднината си, като дори не се нуждаеше от това да сервира за спечелването на сета, след като установи траен контрол над подаването на противника си и чрез втори брейк на сметката си направи първата крачка към победата.

С настъпването на втората част Кублер нагледно се отърси от обзелото го напрежение на старта в сблъсъка, като неколкократно разгърна пълния си потенциал в атака чрез своя форхенд, както и отлично използваше уменията си за игра на мрежата, на която излизаше при всяка по-трудна ситуация. Родният ни представител все пак беше близо до това да пробие в самото начало, ала Кублер остана непоколебим в този миг и удържа подаването си, с което зададе тон за доминация на сервиращите. 

Бившият шампион от Финалите на АТР за пореден път беше просто изумителен на сервис, като дори съумя да спечели единия от геймовете си за впечатляващите 52 секунди, но световният номер 75 не остана по-назад и без да допусне каквото и да било колебания, предизвика изиграването на тайбрек. В него хасковлията избърза за един от ударите си, като форхендът му спря в мрежата, с което Кублер си спечели минипробив и доразви аванса си до 3:0 пункта в своя полза, преди впоследствие аутсайдерът да върне жеста на първата ни ракета и на свой ред сбърка рутинно отиграване, при което смяната на полетата дойде при равен резултат. Гришо след това успя да пласира последователно сервисите си и поведе с 5:4 на свой ред, но оттам насетне не спечели нито едно разиграване и с удар в аут предаде сета в актива на австралиеца.

В третата част Димитров беше бледа сянка на себе си, като придвижването му по корта видимо даваше знаци, че родният ни представител изпитва проблем от физическо естество, който не му позволява да е на обичайното си високо ниво. Именно това позволи на световния номер 25 да реализира пробив, който той затвърди чрез отразени шансове за рибрейк, при което Григор взе решението, че е безмислено да рискува влошаване на травмата си и се отказа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По крайно неприятен начин: Контузия спря Григор срещу световния №75 на старта в ИУ Мартин Петков
Теми:  
григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook