По най-неприятния начин: Обърнат глезен спря Зверев и прати Надал на финала в Париж

от в 20:19 на 03.06.2022
Калоян Соколов

Днес Рафаел Надал навърши 36 години, но нямаше никакво време за празненства, тъй като му предстоеше полуфинален сблъсък срещу Александър Зверев на Ролан Гарос. Германецът влезе в мача с високо самочувствие и изглеждаше готов да огорчи празника на рекордьора по "мейджър" титли, само че обърна неприятно глезена си в края на втория сет и това сложи край на неговото участие в Париж - 7:6(7) 6:6 и отказване на Зверев. Така Краля на клея ще спори в неделя за своя рекорден 14-ти триумф във френската столица, а там го очаква двубой с един измежду Каспър Рууд и Марин Чилич.

Зверев започна срещата на много високи обороти и видяхме възможно най-агресивната му версия. Германецът вземаше топката максимално рано, като се възползваше безпогрешно от твърде плитките удари на съперника и уинърите валяха от неговата ракета. Световният номер три рядко изобщо пропускаше първия си сервис, което му даваше възможност да доминира на корта и той заслужено пръв осъществи пробив. Правеше впечатление, че Матадора се е изтеглил още по-назад от обикновено, а Саша не чакаше втора покана и редовно атакуваше с форхенди по правата, които намираха константно страничните линии. Стигна се до 4:3 в полза на третия поставен, когато двойните грешки го провалиха и изведнъж Рафа обърна нещата до 5:4 в своя полза. 

Наред беше маратонски 10-ти гейм, в който левичаря имаше няколко сетбола, само че Зверев действаше смело в тези ситуации и не се пропука. В крайна сметка се стигна до тайбрек, като манакорецът почти веднага реализира мини пробив, ала последва серия от пет поредни спечелени точки за опонента му и 13-кратният шампион се оказа изоставащ с 2:6. Последва ас в изпълнение на Надал, а оттам фаворитът показа защо никога не трябва да бъде отписван, вдигайки публиката на крака с умопомрачителен минаващ удар по късия диагонал от форхенд. Не след дълго станахме свидетели на ново невероятно негово изпълнение от дланов удар, чрез което си гарантира сетбол и Матадора измъкна тази толкова драматична първа част, продължила цели 98 минути.

Изглеждаше, че ибериецът е сторил нужното, за да пречупи съпротивата на Зверев и направи брейк за старт на втория сет. Впоследствие световният номер пет се откъсна с 40:15 напред на собствено подаване, но допусна спад в концентрацията си и рибрейкът беше факт. Последва истинска комедия от грешки, която позволи на двамата да се пробият по още веднъж. Най-после германецът сложи край на това тенис безумие, удържайки сервис гейма си за 3:2. Поредицата от пробиви не спря дотук, защото двамата състезатели не вземаха никакво предимство с подаванията си и качеството на игра падна неимоверно. Все пак Матадора отново намери начин да се върна в борбата, наваксвайки пасив от 3:5 и имаше началния удар, за да докара нещата до нов тайбрек, само че тогава германецът обърна своя глезен и беше изкаран от корта в инвалиден стол, след което официално прекрати участието си в мача предсрочно.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
По най-неприятния начин: Обърнат глезен спря Зверев и прати Надал на финала в Париж Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | рафаел надал | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook