По примера на Циципас: Зверев се върна от 0:2 и избегна ранна загуба в Париж!

от в 19:20 на 25.05.2022
Калоян Соколов

Битките в Големия шлем са предназначени само за най-коравите тенисисти и в миналото сме виждали как редица величия не са издържали на напрежението в "мейджър" надпреварите. Вчера Стефанос Циципас показа, че притежава шампионски характер и навакса изоставане от 0:2 сета срещу Лоренцо Музети, а днес Александър Зверев последва примера му и осъществи т.нар "пълен ремонт" в сблъсъка си с талантливия Себастиан Баез.

Аржентинецът е номер две в подреждането по спечелени мачове на клей в хода на сезона и отново впечатли с качествата си, които определено мога да го превърнат в пртендент за титлата във френската столица някой ден. Моментът обаче принадлежеше на Зверев и той се наложи с 2:6 4:6 6:1 6:2 7:5, отразявайки мачбол по пътя към триумфа. Така германецът се класира за третия кръг на Ролан Гарос, в който ще премери сили с един измежду Брандън Накашима и Талон Грийкспор.

Срещата стартира повече от изненадващо, след като Зверев пропиля аванс от 40:0 в първия си сервис гейм и беше пробит. Младокът пък ни демонстрираше първокласен тенис на червена настилка, като се придвижваше съвършено върху корта и нанасяше множество уинъри от своята форхенд страна. Баез категорично диктуваше темпото на игра и Зверев беше принуден да се изтегли далеч зад основната линия, откъдето ставаше лесна мишена за късите топки на южноамериканеца. Аржентинецът действаше по-вдъхновено с всяка една изминала минута, което му позволи да реализира втори брейк и скоро той имаше преднина в сетовете.

Устремът на непоставения тенисист продължи с пълна сила във втората част, където световният номер три изглеждаше направо безпомощен. Германецът постоянно беше надхитряван от умелите комбинации на опонента и раздразнението все повече вземаше връх над миналогодишния полуфиналист, чиито неубедителни изяви позволиха на Баез да се откъсне напред с 4:0 гейма. Постепенно фаворитът стабилизира изявите си и вече виждахме промяна на съотношението на силите на корта, ала беше твърде късно за обрат и 21-годишният състезател се доближи само на сет от най-голямата сензация досега в Париж.

Въпреки това, то категорично Саша изглеждаше напълно способен да се завърне в мача и изведнъж нещата потръгнаха изцяло в неговата посока. Южноамериканецът категорично спря да поддържа интензитета от самото начало на двубоя и Зверев беше в състояние да се справи с всяко едно агресивно продължение на младока. Сервисът на третия поставен също заработи далеч по-ефективно и аржентинецът печелеше единствено разигравания, в които съперникът му допуска непредизвикана грешка. Тази картина се запази по време на третата и четвъртата част, което позволи на шампиона от финалите на ATP да достигне до пети решителен сет.

Там Баез възстанови нивото си на енергия и отново беше готов да се бори наравно с германеца. Саша имаше повече успехи на посрещане, но пропусна някои лесни ретури и аржентинецът непременно излизаше напред в резултата до 3:2. Тогава световният номер три видимо изпита колебания в завършващата фаза на играта, а аутсайдерът беше готов да го накаже и направи пробив за преднина от 4:2 гейма.

Впоследствие фаворитът пое нещата в свои ръце и значително изостри ударите си, за да се добере до паритет при 4:4. Изглеждаше, че Баез е на път да се пречупи, само че младокът показа впечатляващи характер и не след дълго разполагаше с мачбол. Все пак опитът на Зверев взе връх в решаващите мигове и той съумя да не загуби нито гейм повече, постигайки изключително ценен успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По примера на Циципас: Зверев се върна от 0:2 и избегна ранна загуба в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | ролан гарос 2022 | себастиан баез

Коментари





Следвайте ни в Facebook