По ръба на бръснача: Циципас избегна петия сет и повали миналогодишния екзекутор на Синер

от в 14:40 на 29.05.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас прелетя през първите два сета на сблъсъка си с Даниел Алтмайер на корт "Сюзан Ленглен" и изглеждаше, че ще се класира без загубен сет за третия кръг на Ролан Гарос. Германецът обаче показа, че неслучайно през миналата година сензационно отстрани Яник Синер на същия корт и вървеше към това да вкара срещата в пета решителна част, но все пак фаворитът избегна по-сериозното наличие на драма и се наложи с крайното 6:3 6:2 6:7(2) 6:3 за 2 часа и 46 минути, оформяйки мач с един измежду Лоренцо Сонего и Жижен Жанг в следващия етап на надпреварата.

Началото беше вихрено за Циципас, който с лекота задържаше своите подавания и неговият съперник нямаше никакъв отговор за началния му удар. Световният номер 9 използваше всяка една възможност да налита на мрежата и много скоро активната му играше беше възнаградена с пробив за преднина от 3:1 гейма, а Алтмайер нямаше никакви аргументи, с които да се завърне обратно в резултата и сетът скорпостижно приключи с успех за фаворита.

Вторият сет беше близо до перфектното от страна на гърка, който за нула време се откъсна напред с 4:0 гейма. Шампионът от Монте Карло направи 13 уинъра, а същевременно допусна едва 2 непредизвикани грешки и на практика не даде абсолютно никакъв шанс на непоставения тенисист, като много скоро бившият финалист имаше преднина от 2:0 в отделните части.

Световният номер 83 нямаше никакво намерение да се предава и изведнъж сам пое инициативата. Германецът успешно обърна хода на събитията и принуди Циципас да се защитава почти през цялото време. По-нискоранкираният играч играеше с много тежък топспин и непрекъснато застрашаваше сервиса на именития си опонент, но гъркът показваше най-доброто от себе си във важните моменти и достигна до тайбрек. Там обаче игровото преимущество на Алтмайер взе връх, тъй като той реализира цели 3 мини пробива и в крайна сметка измъкна сет, в който не загуби нито една точка на първото си подаване.

Аутсайдерът набираше самочувствие с всяка една изминала минута престой на корта и се надиграваше като равен с равен срещу бившия номер три. Битката продължи напълно равностойно до 3:3, когато пред германеца се откри шанс за пробив, а той намери сили да достигне до късата топка на съперника си и направи отличен прехвърлящ удар, за да си осигури преднина от 4:3.

Алтмайер дори поведе с 30:0 в следващия гейм и изглеждаше, че сме напът да наблюдаваме пети сет, но Циципас беше запазил оптималното си равнище за решителните мигове от четвъртата част и влезе в серия от 3 поредни спечелени гейма, слагайки точка на спора в двубоя.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
По ръба на бръснача: Циципас избегна петия сет и повали миналогодишния екзекутор на Синер Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook