По ръба на бръснача: Бенчич спаси три мачбола и е новата шампионка в Абу Даби!

от в 18:09 на 12.02.2023
Мартин Петков

Белинда Бенчич несъмнено е сред тенисистките, които се намират в най-добра спортна форма от началото на новия сезон, доказателство за което е фактът, че олимпийската шампионка със своите 12 успеха досега оглавява класацията за най-много победи в WTA Тура през 2023-та. Швейцарката по-рано в хода на годината завоюва титлата на надпреварата в Аделаида, преди впоследствие да загуби на Аустрелиън Оупън от бъдещата шампионка Арина Сабаленка, за да бъдем отведени до настоящата седмица, в която световната номер избра да се включи на WTA 500 турнира в Абу Даби.

Бенчич стартира по блестящ начин кампанията си в Близкия изток и без да загуби дори сет, намери място в мача за отличието, където обаче я очакваше Людмила Самсонова. Рускинята през годините се доказа като една от силно играещите тенисистки срещу олимпийската шампионка, печелейки всичките им три сблъсъка досега, но днес историята на съперничеството им беше променена и представителката на топ 10 спаси цели три шампионски точки, за да надделее над световната номер 19 след 2 часа и 46 минути на корта - 1:6 7:6(8) 6:4. Швейцарката по този начин триумфира със своя 7-и WTA трофей, втори такъв през 2023-та, като резултатите ѝ под ръководната ръка на Дмитрий Турсунов са повече от впечатляващи.

Началото на двубоя за Бенчич беше повече от силно и тя още в дебютното подаване на съперничката си достигна брейкбол, ала го пропиля и вдъхновената рускиня вкара темпото на игра в своя ритъм, като светкавично реализира пробив, за да излезе напред. Впоследствие световната номер 19 продължи да поддържа високото равнище в представянето си и не даваше нищо даром на олимпийската шампионка, като за сметка на това дори с нова серия от печеливши отигравания съумя да дублира предимството си в резултата, записвайки откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част обликът в играта на швейцарката видимо се промени, след като тя покачи значително агресията в ударите си, а резултатът от това ѝ действие означаваше пробив в актива ѝ. Бенчич в това време имаше комфорта да води с 5:2, но пълен провал при сервирането ѝ за спечелването на сета означаваше възстановяване на паритета, при което световната номер 9 видимо рухна психически и беше напът да инкасира нов брейк, но намери сили да удържи подаването си от 0:40 и по този начин ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. Дългият представляваше същински трилър, в който всяка от двете тенисистки имаше своите шансове, но хладнокръвието на Бенчич надделя и тя спаси цели три шампионски точки, за да изравни резултата в отделните части, изпращайки финала в заключителната му фаза.

Стартът на решителния трети сет се превърна в преломния момент на срещата, след като станахме свидетели на три пробива в първите пет подавания, като от тази своеобразна въртележка световната номер 9 излезе във водещата позиция на корта и отвори разлика от пробив пред рускинята. Оттам насетне Бенчич ръководеше със завидно самочувствие случващото се в Абу Даби и макар да не беше докрай убедителна в геймовете си на начален удар, то тя направи необходимото и триумфира с титлата в този крайно драматичен двубой.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По ръба на бръснача: Бенчич спаси три мачбола и е новата шампионка в Абу Даби! Мартин Петков
Теми:  
wta | абу даби | белинда бенчич | людмила самсонова

Коментари





Следвайте ни в Facebook