По шампионски: Рибакина надви миналогодишната екзекуторка на Швьонтек в оспорвана битка

от в 21:15 на 06.07.2023
Мартин Петков

Елена Рибакина продължава успешно кампанията по защита на трофея си на Уимбълдън и вече е в третия кръг на турнира. Представителката на Казахстан трябваше да премери сили с винаги непредсказуемата Ализе Корне, която на сцената на All England Club е постигала победи над Серина Уилямс и Ига Швьонтек, ала актуалната носителка на трофея върху "свещената трева" не допусна да влезе в звездния списък на опитната си съперничка, като надделя трудно в последователни сетове - 6:2 7:6

С успеха си световната номер 3 записа своя девети пореден триумф в надпреварата и в спор за място във втората седмица на Уимбълдън ще срещне шампионката от Нотингам - Кейти Боултър, която по-рано днес елиминира родната ни първа ракета при дамите Виктория Томова.

Рибакина стартира по блестящ начин в двубоя, след като още от самото начало без никакви притеснения завършваше атаките си успешно и не даваше никакъв шанс на французойката, пробивайки я още преди първата почивка. Впоследствие етническата рускиня пропиля отлична възможност да дублира преднината си, като не се възползва от 0:40, след серия от неточности, и позволи на Корне да се разпише в резултата, въпреки неблагоприятната ситуация, в която се намираше. Защитаващата шампионка обаче остана концентрирана и не допусна този момент да навреди на играта ѝ, като с все същата увереност реализираше уинъри и отмъкна за втори път подаването на световната 74, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част претендентката значително подобри представянето си по отношение на отиграванията си в защитен план, като неизменно връщаше топката от другата страна на мрежата, с което предизвика казахстанската представителка да рискува повече и грешките от нейната ракета следваха. Именно зачестилите колебания в играта на защитаващата шампионка позволяваха на Корне да достига до шансове на ретур и макар в първия сет фаворитката да загуби едва една точка на собствен сервис, то тя бе изправена пред угрозата да бъде пробита.

Въпреки работата, която вършеше непоставената тенисистка в изграждането на атаките си, то тя пропусна своя дебютен за мача брейкбол, но впоследствие отново дочака възможността си да тръгне напред и в 11-ия гейм, продължил 27 минути, станахме свидетели на същинска битка, присъща за централния корт на Уимбълдън. Двете състезателки на практика се редуваха в това да изумят публиката със своите удари и след цели 12 дюса, то световната номер 74 се подхлъзна, падайки лошо, което предизвика сълзи в нейните очи и взимането на медицински таймаут, докато Рибакина отстоя подаването си след 0:40 и общо пет спасени брейкбола. Французойката преглътна болката си и дори спечели идното си подаване, с което заслужи големите аплодисменти на публиката, но в последвалия тайбрек световната номер 3 бе безупречна и се поздрави с крайния успех.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
По шампионски: Рибакина надви миналогодишната екзекуторка на Швьонтек в оспорвана битка Мартин Петков
Теми:  
wta | ализе корне | елена рибакина | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook