По стъпките на Джокович: 14-годишен талант дебютира на ATP турнира в Белград

от в 16:00 на 18.04.2022
Калоян Соколов

Честно сме ставали свидетели как в дамския тенис тийнейджърките бързо съумяват да намерят мястото си в женския Тур и почти веднага са способни да побеждават утвърдените имена и да печелят най-големите титли. При мъжете нещата не стоят точно така, защото юношеските турнира са далеч по-малко изискващи откъм физика и разликата с професионалния тенис е огромна. Точно поради тази причина немалко играчи навлизат след своята 30-годишнина в най-продуктивния си период и малцина младоци имат силите да побеждават константно срещу вече доказаните тенисисти.

Вчера обаче станахме свидетели на своеобразен прецедент, защото 14-годишен играч записа дебюта си в ATP Тура. Става дума за швейцареца Стефан Джосич, който прави невероятен фурор при подрастващите и тази година е спечелил всеки един от десетте си мача на юношеско ниво. Джосич наскоро се превърна в Европейски шампион за възрастовата си група и тези обстоятелства се оказаха достатъчни за организаторите на Serbia Open, които възнаградиха таланта с "уайлд кард" за участие в турнира.

Разбира се, веднага можем да се досетим, че младежът е от сръбски произход и е огромен фен на Новак Джокович, с когото дори неотдавна имаше възможността да тренира и явно е успял да поддържа добрите си връзки със световния номер едно, защото надпреварата в Белград е под огромното влияние на Ноле, както и брат му Джордже, чиято роля е на турнирен директор.

Всъщност тийнейджърът е първият тенисист роден през 2007-а, за когото досега е бил възможен дебют на най-голямата сцена в спорта. В крайна сметка Джосич не може да пренапише историята, превръщайки се в най-младия състезател с ATP победа и отстъпи на старта с 1:6 2:6 от италианеца Франческо Коболи, само че може единствено да черпи позитивен опит от изживяното в сръбската столица. Сегашният рекорд пък е притежание на бившия треньор на Григор Димитров - Франко Давин (15 години и 1 месец).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По стъпките на Джокович: 14-годишен талант дебютира на ATP турнира в Белград Калоян Соколов
Теми:  
atp | белград | любопитно | новак джокович | стефан джосич

Коментари





Следвайте ни в Facebook