По стъпките на Федерер: 21-годишен швейцарец съкруши Циципас в 5-сетов спектакъл на US Open

от в 22:28 на 30.08.2023
Мартин Петков

Поредната голяма изненада на тазгодишния US Open е факт, след като Стефанос Циципас се сбогува с турнира във втория кръг, губейки от квалификант. В ролята на герой пък се въплати новата звезда на швейцарския тенис - 21-годишният Доминик Щрикер, който преодоля пресявките в надпреварата, като в единия си мач дори спаси мачбол, за да се завърне от 3:5 в четвъртия сет срещу световния номер 7, като го повали в 5-сетов трилър, продължил 4 часа и 7 минути - 7:5 6:7(2) 6:7(5) 7:6(6) 6:3. Така световният номер 128 ще дебютира в третия кръг на турнир от Големия шлем, като в опит да продължи приказката си в Ню Йорк и да заслужи място на осминафиналите в състезанието, ще срещне един измежду Бенжамен Бонзи и 28-ия поставен Кристофър Юбенкс.

Още на старта на двубоя ясно двамата състезатели заявиха с представянето си на начален удар, че именно сервисите им ще се определящият фактор в мача, като наблюдавахме множество бързи точки, конструирани в рамките на не повече от три отигравания. С оглед видяното досега в срещата, по всичко личеше, че ще бъдем отведени до тайбрек, ала в последния възможен момент първото подаване на гърка се пропука и левичарят не пропусна да впечатли с умението си да завършва своите атаки, реализирайки късен пробив. Застанал на сервис за спечелването на сета, Щрикер бе близо до това да инкасира рибрейк, но в ключовата ситуация при 30:30 в 12-ия гейм световният номер 7 сбърка пагубно от форхенд в близост до мрежата и квалификантът направи първата крачка по пътя към сътворяването на сензация.

С настъпването на втората част пък се забеляза известна промяна в тактическия замисъл на Циципас, който значително покачи агресията в ударите си и започна да търси все по-голяма дълбочина със своя форхенд, благодарение на което се придвижваше напред към мрежата, където бе безупречен и реализира ранен пробив. Мигновено обаче началният удар на елина се пропука отново и световният номер 128 не се поколеба, за да заложи на атаката в действията и смелостта му бе възнаградена от рибрейк, като оттам насетне сервиращите имаха изцяло превъзходството на корта и на нас ни предстоеше да станем свидетели на тайбрек. В него швейцарецът започна изключително обнадеждаващо с ретур уинър, ала впоследствие двукратният финалист в Големия шлем изчисти играта си от неточности и даде едва още една точка на левичаря, преди да поднови равенството в отделните сетове.

Началото на третата част се оказа напълно идентично с това на втората, след като елинът на бърза ръка взе контрол над случващото се и се поздрави с предимство от брейк на сметката си, но само за да последва серия от мълниеносни попадения от форхенд на Щрикер, който възстанови паритета. Постепенно с течение на времето квалификантът се завърна към оптималното си равнище на игра и умело притискаше фаворита с мощните си ретури, донесли му на два пъти брейкбол, вторият от които дори бе със статута на сетбол в 12-ия гейм, но до нещо повече не се стигна и тайбрекът се оказа логичният изход в частта.

Именно във важния момент ръката на левичаря за пореден път трепна под напрежение и той направи двойна грешка, за да изостане с мини пробив, който обаче бе заличен в последния възможен случай след удар с рамката на световния номер 7, преди броени секунди по-късно квалификантът да сбърка пагубно с драйв волето си в близост до мрежата и Циципас излезе напред в общия резултат на срещата.

С поведението си на старта на четвъртия сет левичарят загатна, че има още какво да покаже от себе си в този мач и отново засвидетелства класата на ретура си, за да пробие в дебютния гейм. Оттам насетне обаче и умората наглед оказа своето влияние върху представянето на квалификанта, за когото това се явява пети мач в надпреварата, и той инкасираше значително повече грешки, които в дългосрочен план доведоха до пълен обрат в резултата и гъркът застана на сервис за подпечатването на триумфа си при 5:3.

Изправен до стената в този момент, Щрикер избра да рискува и заложи изцяло на атаката, при което самоотвержеността му се оправда и той осъществи рибрейк, поради който бяхме отведени в трети пореден тайбрек. В него двамата си размениха по един бърз мини пробив, като водачеството почти неизменно променяше притежателя си, преди грешка от форхенд да струва прескъпо на седмия поставен, след като Щрикер се сдоби със сетбол при 7:6 точки и го оползотвори, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

Разочарованието от случилото се пък даде сериозно отражение върху представянето на световния номер 7 оттук нататък в двубоя и докато той наглед изгуби почва под краката си, то швейцарецът със завидно самочувствие дирижираше събитията на корта и реализира пробив, за да застане на "пол позишън" по пътя към победата. Придобил водещата роля на корта, световният номер 128 по никакъв начин не показа да изпитва дори капка напрежение от това и заставайки на начален удар за победата, спаси брейкбол след поредния си блестящ сервис, преди с фамозен форхенд да съкруши напълно Циципас, като официализира най-големия триумф в кариерата си досега.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По стъпките на Федерер: 21-годишен швейцарец съкруши Циципас в 5-сетов спектакъл на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | доминик щрикер | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook