Подобаващо завръщане: Андреев осъществи обрат над миналогодишен 1/2-финалист в ATP Тура

от в 15:41 на 07.03.2023
Мартин Петков

Адриан Андреев имаше силно начало на новия сезон, след като достигна финалния кръг в квалификациите на Аустрелиън Оупън, където същевременно направи своя професионален дебют в турнирите от Големия шлем. Впоследствие 21-годишният българин избра в първата седмица на февруари да се включи на Чаланджъра в Кобленц, но участието му приключи с поражение в осминафиналната фаза на състезанието от бившия номер 45 Максимилиан Мартерер.

Повече от месец време след последния си мач, Ади през днешния ден се завърна на корта за АТР 125 надпреварата в Лугано, като в откриващия си сблъсък имаше никак леката задача да срещне домакинския представител Антоан Белие (номер 173). 196-сантиметровият левичар, който през миналия сезон изненада всички на АТР 250 турнира в Майорка и от позицията на световен номер 303 преодоля пресявките, за да намери място в полуфиналната фаза на състезанието, изигра изключително силен двубой на сервис и заби впечатляващите 14 аса, но дори с това не успя да пречупи съпротивата на Андреев и българинът сътвори пълен обрат след 2 часа и 29 минути на корта - 6:7(4) 7:6(4) 6:3. По този начин софиянецът се класира за втория етап в надпреварата и ще срещне друг непоставен съперник в лицето на Антоан Ескофие (номер 197).

Още от самото начало на срещата беше зададено високо темпо на игра, като до голяма степен сервисът и първият удар след него бяха определящи за крайния изход на разиграванията, който почти неизменно беше в полза на подаващия. Въпреки че в продължение на повече от месец нашето момче нямаше записан мач, то той показа, че липсата на игрова практика не му се е отразило, но в даден момент агресивният стил на швейцареца, който при всеки свой контакт с топката търсеше завършващо отиграване, си каза думата и той достигна до 0:40 в седмия гейм при начален удар на световния номер 204.

Изправен до стената, третата ни ракета по никакъв начин не трепна пред опасността да инкасира пробив, като именно в тези минути съумя да разгърне потенциала си, отразявайки шест брейкбола, с което затвърди доминацията от страна на сервиращите и без друго интригуващи ситуации, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него българинът стартира блестящо, след като спечели размяна от основната линия и поведе с минипробив, имайки аванс от 3:1 пункта, но впоследствие Белие покачи значително равнището си и спечели шест от следващите седем точки, за да отмъкне дебютния сет.

Във втората част нагледно на пиадестал беше издигнат сервисът от двете страни на мрежата и всеки от двамата непоставени състезатели имаше удоволствието да бъде докрай прецизен в своите действия, при което не видяхме нито един брейкбол и логичният изход от ситуацията беше нов дълъг гейм. В този случай обаче Андреев демонстрира, че си е взел нужната поука от по-рано в хода на сблъсъка и се сдоби с решителен минипробив още преди смяната на полетата, за да се поздрави с успеха в сета, изпращайки мача в заключителната му фаза.

С настъпването на решителната трета част равновесието на силите се запази и сервиращите скоростно причисляваха подаванията си към своите активи, водейки ги към навярно пореден тайбрек. До такъв обаче не се стигна, след като Адриан успя в осмия гейм да смени на следващата предавка и със серия от печеливши комбинации да пробие, с което си осигури възможност да сервира за победата, при която не сбърка и подпечата крайния си успех в срещата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Подобаващо завръщане: Андреев осъществи обрат над миналогодишен 1/2-финалист в ATP Тура Мартин Петков
Теми:  
адриан андреев

Коментари





Следвайте ни в Facebook