Поглед в миналото: Когато 19-годишният Григор отново беше на финал в Женева и го спечели!

от в 12:41 на 27.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще се опита този следобед да завоюва трофея на ATP 250 състезанието в Женева, излизайки в мач срещу чилиеца Николас Джари. В случай, че успее да надиграе своя съперник, то родният ни представител ще се поздрави с първа титла от 6 години насам и общо девета в неговата колекция. Едва ли много хора обаче си спомнят, че всъщност Григор вече има спечелена купа в швейцарския град, тъй като е ставал шампион на Чаланджър състезанието, което се провежда на същите кортове през 2010-та година.

По това време 19-годишния Димитров се намира под номер 245 в световната ранглиста и никога дори не е достигал до финал на състезание от подобна категория. Въпреки липсата на сериозни успехи, то талантът на нашия сънародник вече е известен на всички големи специалисти, които са в очакване бившият номер едно при юношите да направи своите първи крачки към голям пробив в мъжкия тенис.

Всъщност хасковлията пристига в Женева, намирайки се в серия от три поредни титли на ниво фючърс и за него не представлява проблем да продължи победната си серия и на по-висока категория турнир. Бъдещият номер три се разправя безпроблемно със своите съперници и достига до финала с перфектен баланс от спечелени сетове.

Там го чака среща с поставения под номер три Пабло Андухар, който вече е бил в световния топ 100 на света, а до момента нашето момче има само една победа над съперник от подобен ранг - срещу Томаш Бердих на надпреварата в Ротердам. Освен това клеят е далеч по-благоприятна настилка за играта на испанеца, само че младокът не се интересува от всички тези обстоятелства и печели първата част за под половин час игрово време - 6:2.

Фаворитът отговаря подобаващо на предизвикателството и печели следващия сет с 6:4, а в решителната част си осигурява аванс от два пробива, което наглед убива изцяло убива интригата в мача. Тогавашният тийнейджър пък е на съвсем друго мнение и влиза в поредица от 6 поредни гейма в своя полза, за да пречупи опонента си и така да постигне най-големия успех в кариерата си към онзи момент.

Изглежда това дава крила на Григор, защото следват още два спечелени турнира от сериите "Чаланджър", а днес той ще има възможност да изравни постижението на Стан Вавринка, който единствен досега е триумфирал и на двете възможни нива в Женева.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поглед в миналото: Когато 19-годишният Григор отново беше на финал в Женева и го спечели! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | женева | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook