Поглед в миналото от турнира в Маями: Победата на Джокович над Надал, след която сърбинът задмина Агаси

от в 10:29 на 09.04.2020
Ради Тодоров
След умопомрачаващата 2011 в кариерата на сърбина и още един великолепен сезон през 2012, Новак Джокович загуби превъзходството си на АТП Тура през 2013, когато Рафа Надал направи своето грандиозно завръщане, завоюва 10 титли от АТП и завърши годината под номер 1. Въпреки неубедителното начало на сезон 2014 за сърбина, той отново успя да си върне челното място в световната ранглиста, след като спечели Мастърсите в Индиън Уелс и Маями, което му и позволи да натрупа аванс пред Надал преди началото на клей сезона.

На финала в Индиън Уелс Джокович спечели срещу Федерер в решителен тайбрек, докато в Маями той имаше късмета да си спести от времето прекарано на корта, след 2 отказвания на негови съперници. Сърбинът дори не допусна да загуби сет в похода си към титлата.



Както много пъти преди това, Джокович се изправи срещу Надал във финала, след като двамата им опоненти за полуфиналите Бердих и Нишикори се отказаха от двубоите, явление, което едва ли се беше случвало преди това. Това бе двубой номер 40 между двамата велики съперници, като Джокович постигна 3-та поредна победа срещу испанеца, побеждавайки го c 6:3 6:3 за 1ч и 24 минути. Победата над Надал във финала бе под номер 18 за сърбина, като тя бе много ценна, тъй като му донесе 43-та титла от АТП и 18-ти триумф в Мастърс сериите, задминавайки Андре Агаси, който има 17.

Джокера спечели седма победа от последните 9 мача на хард срещу Надал, след като направи повече печеливши удари, по-малко непредизвикани грешки и имаше пълно превъзходство в срещата благодарение на своя сервис и ретур.

Надал от своя страна беше безпомощен срещу силата в ударите на Ноле, като не успя да си осигури надмощие нито на мрежата, нито от основната линия и по този  начин за четвърти път за 9 сезона остана подглacник в Маями и се прости с шансовете си за първо отличие в тази надпревара.



И двамата играчи имаха 71% вкаран първи сервис, като Джокович успявaш по-добре да се възползва от този елемент в играта, тъй като загуби само 11 точки на свое подаване, отрази единствената точка за пробив на съперника и по този начин постави Надал в доста неизгодна ситуация на свое подаване. Надал загуби 44% от точките на свой първи cервиc, отрази само един от четирите брейкболa нa опонентa  и по този начин позволи на сърбина да се поздрави с крайния успех.

Джокович “укроти“ форхенда на Надал, както никой друг досега, принуждавайки испанецът да покрива целия корт със своите силни и много прецизно насочени удари.



Изненадващо бе, че Надал достигна до единствената си точка за пробив в откриващия гейм на срещата, след красив уинър от форхенд. Въпреки това Джокович умело отрази точката за пробив с отлично изгрaденa атака. Сърбинът на свой ред проби съперника си, за да поведе в резултата с 4:2.

Още един уинър позволи на сърбина да затвори първия сет с резултат 6:3 за само 39 минути игра. Още в началото на втория сет сърбинът проби подаването на съперника си, спечелвайки 21 от последните 30 точки в мача, като по този начин затвърди пълното си превъзходство.

В петия гейм на втория сет Рафа отрази точка за пробив, като при резултат 3:5 той трябваше да сервира за оставане в срещата. Нетърпелив да се поздрави с успеха, Джокович направи още един пробив в последния гейм, което му донесе желания трофей и поредна победа над един от основните му конкуренти за върха в мъжкия тенис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поглед в миналото от турнира в Маями: Победата на Джокович над Надал, след която сърбинът задмина Агаси Ради Тодоров

Коментари





Следвайте ни в Facebook