Поканите за Ролан Гарос: Домакините се лишиха от Тийм, Халеп и още две шампионки от Шлема

от в 10:26 на 15.05.2024
Калоян Соколов

Доминик Тиийм обяви през миналата седмица, че ще бъде принуден да се откаже от професионалния тенис, след като през последните 2 години се бори с проблемите си в китката и така и не можа да се установи обратно в елита на спорта. Бившият номер три планира да се откаже на домашния си турнир във Виена през месец октомври, а дотогава имаше желанието да вземе участие на турнирите, които са означавали най-много за него през кариерата му, а сред тях определено е Ролан Гарос.

Тийм в един момент беше наричан с прозвището "Принца на клея" и то определено не беше незаслужено, имайки предвид как австриецът на два пъти побеждаваше Новак Джокович на "мейджър" надпреварата в Париж и достигаше до финала през 2018-та и 2019-та година, но там срещу него неизменно заставаше Рафаел Надал и го побеждаваше.

Френската тенис федерация обаче е отклонила молбата на шампиона от US Open 2020 за "уайлд кард" за основната схема и така той ще трябва да премине през квалификациите, ако иска да се сбогува подобаващо с публиката във френската столица, а същата съдба очаква и още един тенисист пред отказване, а именно бившия 1/2-финалист - Диего Шварцман.

Всъщност домакините са решили да дадат поканите единствено на местни тенисисти, като единствените изключения са направени спрямo федерациите на Австралия и САЩ, с които открай време французите имат споразумение за по една покана, след което двете федерации връщат жеста на Аустрелиън Оупън и Ю ЕС Оупън.

Този подход означава, че в турнира няма да видим и Каролине Вожняцки, която дори не е подала заявка за квалификациите, а Симона Халеп е в идентично положение, защото в момента е извън топ 1000, след като беше оправдана за наложеното ѝ допинг наказание, но бившата шампионка не е получила дори "уайлд кард" за квалификациите и няма да играе в Париж. Ема Радукану пък ще стартира участието си от квалификациите, след като нейната молба за "уайлд кард" е била отклонена и по този начин Ролан Гарос може да се лиши напълно от присъствието на три шампионка от Големия шлем, две от които са оглавявали световната ранглиста.

Сред поканените тенисисти са ветераните Ришар Гаске и Пиер Юг-Ербер, Теренс Атман, Айла Томлянович, Ализе Корне, както и 17-годишната представителка на Франция Сара Илиев, чиито родители са българи, като тя ще стартира от пресявките.

Ето и пълен списък с раздадените покани за Ролан Гарос:


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Поканите за Ролан Гарос: Домакините се лишиха от Тийм, Халеп и още две шампионки от Шлема Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | диего шварцман | доминик тийм | ема радукану | каролине вожняцки | любопитно | ролан гарос | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook