Чилийска фиеста в Рим: Джари повали екзекутора на шампиона и ще дебютира на Мастърс финал

от в 23:51 на 17.05.2024
Елеонора Александрова

Въпреки драматичната загуба на Алехандро Табило по-рано днес, мъжкият финал в Рим няма да ни лиши от чилийско присъствие. Първата ракета на южноамериканската държава, Николас Джари разочарова рожденика днес Томи Пол с драматична трисетова победа, завършила с резултат 6:3 6:7(4) 6:4 и се класира за първия Мастърс финал в кариерата си, където ще срещне Александър Зверев. Освен това световният номер 24 не само ще направи своето завръщане в топ 20, но ще запише ново най-добро класиране, като в най-лошия случай ще е под номер 17.

Още в самото начало Джари бе по-солидният и уверен тенисист на корта. Със значително по-разнообразен и агресивен тенис, чилиецът се наложи над американеца и само късметът на световния номер 16 не позволиха на по-ниско ранкирания тенисист да пробие в самото начало. Въпреки това, силното представяне на 24-тия в света даде своите плодове и така при 4:3, то той съумя да реализира брейк. Сервисът, който е едно от основните оръжия на чилиеца, допълнително помогна на Джари да запази преднината си и скоро шампионът от Женева затвори първия сет с 6:3, за малко повече от 40 минути игра.

В началото на втората част Пол вдигна темпото си на игра, което му позволи да си отвори две възможности за пробив още във втория гейм. Опонентът му обаче спаси и двата брейкпойнта, макар че третата ракета на САЩ да продължаваше да поддържа солидно ниво и сякаш беше въпрос на време да обърне нещата в своя полза.

Изведнъж Джари отново напомни за играта си от първия сет и наложи разнообразен и мощен тенис, което му помогна да реализира пробив. Въпреки трудния момент, в който се намираше, Пол демонстрира силна воля и показвайки най-доброто от тениса си, а именно впечатляваща защита и неочаквани удари, съумя да изравни резултата в геймовете.

Следваха минути на тенис, в които двамата тенисисти бяха напълно равнопоставени и така се стигна до тайбрек. Тама американецът показа безгрешна игра, реализирайки два минибрейка, чрез които си осигури комфортна преднина и много скоро вкара сблъсъка в решителна трета част. 

Там американецът пренесе силната си игра в последната част, ала Джари не изглеждаше сломен от пропуснатата възможност в миналия сет и битката продължи от изравнена позиция. Умората сериозно бе започнала да обхваща двамата играчи, но те ни предложиха оспорвани и интригуващи геймове, в който всеки един от тях имаше възможност да поведе с пробив.

Това се случи чак в шестия гейм, когато чилиецът най-после успя да пробие сервиса на опонента си и много скоро разполагаше с възможност да сервира за крайната победа, водейки с 5:3. Последният гейм се оказа изключително драматичен, след като Пол се върна от 0:40 и дори имаше брейкбол, само че Джари не допусна изненада и така с 6:3 в последната част стана първият чилиец, класирал се за Мастърс финал от близо две десетилетия насам!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Чилийска фиеста в Рим: Джари повали екзекутора на шампиона и ще дебютира на Мастърс финал Елеонора Александрова
Теми:  
atp | Николас Джари | Обзори | рим | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook