Полуфиналите на United Cup са оформени: Циципас и Сакари собственоръчно повалиха Хърватия!

от в 17:14 на 04.01.2023
Мартин Петков

Намираме се на финалната права по пътя към решителните битки от новосъздадената отборна смесена надпревара - United Cup, в която участие взеха 18 отбора, но от груповата фаза напред продължиха едва шест, които оформиха градски финали помежду си. В Пърт, където се състезаваше тимът на България, до такъв двубой, целящ да определи единия полуфиналист в турнира, достигнаха селекциите на Гърция и Хърватия, оглавявайки респективно групите "А" и "F".

Съревнованието между двете балкански страни стартира рано тази сутрин с безапелационен успех на Дона Векич, който изведе родината ѝ напред, ала впоследствие наблюдавахме един от най-добрите мачове в хода на надпреварата, в който Стефанос Циципас се завърна от 1:4 в решителния сет срещу Борна Чорич, за да възстанови равенството в генералния резултат на срещата. Битката на първите ракети при мъжете се оказа предшественик на тази и при дамите съответно, като на корта в RAC Arena излязоха Мария Сакари и Петра Мартич.

Сблъсъкът между двете топ тенисистки за своите страни протече основно под водачеството на гъркинята, която въпреки че изглеждаше колеблива в изявите си в известен период от мача, то нито за момент не допусна да остане в догонващата позицията и триумфира с победата след час и 40 минути игра - 6:3 6:3. С този си успех световната номер 6 изпълни своята задача в селекцията на елините, извеждайки ги напред с 2:1, като те вече докосваха мястото си на полуфиналите в състезанието.

Без време за губене, мигновено в RAC Arena се появиха вторите ракети при мъжете и докато за "плавите" беше вече познатият ни Борна Гойо, то от другата страна на мрежата стоеше 18-годишният и световен номер 803 Стефанос Сакеларидис, който през вчерашния ден изуми, като надигра 129-ия Зизу Бергс от Белгия. Тийнейджърът и днес не пропусна да ни впечатли със своята стабилност и защита при размените от дъното на корта, ала класата на хърватинът си каза думата и той надделя с 6:4 6:2, при което равенството в общия резултат беше възстановено и на нас ни предстоеше да наблюдаваме решителен пети мач на смесени двойки, който да определи последния полуфиналист в турнира.

Във финалната среща за град Пърт изобщо в надпреварата, след като оттук насетне всички сблъсъци ще се провеждат в Сидни, на корта излязоха каретата за балканското дерби, които бяха в състави Борна Гойо/Петра Мартич за "плавите" и лидерите на южната ни съседка в лицето на Стефанос Циципас и Мария Сакари. Подобно на повечето от вече изминалите двубои през днешния ден по оста Хърватия - Гърция, този също не беше лишен от моменти на драма, ала в крайна сметка, парадоксално или не, "шахматистите" се оказаха матирани и елините се поздравиха с емоционалния успех - 7:6(6) 6:4. По този начин Гърция се превръща в последният полуфиналист и в битка за място в мача за трофея ще премери сили срещу селекцията на Италия.

Тандемът на "плавите" спечели жребия и избра да сервира, което обаче беше на път да се превърне в нож с две остриета, след като подаването на Мартич се оказа лесно уязвимо и елините разполагаха с ранен брейкбол в мача. До неговата реализация обаче не се стигна поради неточност при ретура на Сакари, като постепенно страстите поне видимо утихнаха.

Равнището на начален удар и за всяка от двете страни на мрежата изглеждаше плашещо добро, като всички бяхме вперили поглед в очакване на тайбрек, но в самия край на частта сервисът на хърватката отново изневери. Тогава обаче световният номер 144 запази самообладание и с редици фамозни отигравания на мрежата отрази два брейкбола, предизвиквайки изиграването на дълъг гейм. В него до последно отборите се движеха ръка за ръка, преди при 6:6 Сакари да демонстрира неоспоримата си класа, след като се надиграваше с противниците в близост до мрежата и минута по-късно реализираният от нея минипробив означаваше, че откриващият сет отива на сметката на южната ни съседка.

На старта на втората част събитията от първата се повториха и елините достигнаха брейкбол рано-рано, ала здравите нерви на Гойо излязоха на пиадестала и той пласира неспасяем ас по диагонала. Доминацията на сервиращите впоследствие взе превес на корта, за да ни отведе до десетия гейм, в който отново при начален удар на световния номер 144, първите ракети на южната ни съседка си осигуриха три поредни мачбола, от които оползотвориха втория в крайно ожесточено разиграване от дъното на корта и изпратиха сънародниците си в щаба и по трибуните в пълен екстаз.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Полуфиналите на United Cup са оформени: Циципас и Сакари собственоръчно повалиха Хърватия! Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | wta | борна гойо | гърция | мария сакари | петра мартич | стефанос циципас | хърватия

Коментари





Следвайте ни в Facebook