Поради подкрепа към Владимир Путин: Двама руски тенисисти бяха изключени от Игрите в Париж

от в 15:47 на 11.07.2024
Калоян Соколов

Аслан Карацев и Вероника Кудерметова са единствените тенисисти, които не са могли да преминат теста за неутралност на ITF и Международния олимпийски комитет, поради което няма да участват на Игрите в Париж. Въпросният тест цели да установи дали спортистите са свързани по някакъв начин с режима на Владимир Путин или по някакъв начин са изказвали подкрепата си към държавния глава на Русия.

Причините при някогашната членка на топ 10 са очевидни, тъй като тя е спонсорирана от руския газов гигант "Tatneft". Въпросната петролна компания е в тясно сътрдничество с руската армия, която получава безплатно гориво и автомбилни гуми от "Tatneft" и през миналата година се стигна до санкции от страна на Европейския съюз спрямо петата най-голяма компания в Русия, занимаща се с търговия на петрол и природен газ.

При Карацев отново причините са политически, тъй като бившият полуфиналист на Аустрелиън Оупън неведнъж се е изказвал в подкрепа на Владимир Путин и често в социалните мрежи е харесвал видеа с проруска пропаганда, в които е имала омразна реч срещу украинския народ.

Припомняме ви, че олимпийската тенис селекция на Русия вече пострада много сериозно, тъй като Дария Касаткина, Андрей Рубльов (златен медалист на смесени двойки), Анастасия Павлюченкова (златна медалистка на смесени двойки), Анастасия Потапова и Карен Хачанов (сребърен медалист на сингъл) се отказаха от участие в Париж. Самата Касаткина призна как не мисли, че е редно да бъде в Париж, имайки предвид случващото се в момента с нейната страна, а не е изключено някои от другите играчи също да отказват да бъда във френската столица поради същата причина, защото повечето изброени ще играят в други турнири по същото време.

В крайна сметка шестимата руски тенисисти, които ще играят под неутрален флаг са Даниил Медведев, Роман Сафиулин, Мира Андреева, Даяна Шанйдер, Екатерина Александрова и Павел Котов.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Поради подкрепа към Владимир Путин: Двама руски тенисисти бяха изключени от Игрите в Париж Калоян Соколов
Теми:  
аслан карацев | вероника кудерметова | любопитно | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook