Пореден шампион отпадна: Световният №182 сломи 208-сантиметров гигант на старта в Маями

от в 08:23 на 23.03.2023
Мартин Петков

Смяната на поколенията в тениса е неизбежно явление, като постепенно "звездите" на ветераните в спорта "угасват" и поредното доказателство относно това ни беше поднесено през днешния ден от талантливия Емилио Нава на Мастърса в Маями. Американецът успя на старта в надпреварата да повали в поредни сетове 37-годишния си именит сънародник и бивш шампион в турнира - Джон Иснър, като записа най-добрата победа в кариерата си след два тайбрека, в стихията на 208-сантиметровия някогашен представител на топ 10, и близо два часа на корта - 7:6(5) 7:6(4). Следващото изпитание за световния номер 182 обаче се явява още по-трудно и той ще трябва да се изправи срещу първата ракета на САЩ и 9-и поставен в схемата - Тейлър Фриц.

Началните минути на двубоя бяха определящи за руслото, в което ще се случват събитията на корта, като напълно според очакванията сервиращите имаха думата, за да бъдем скоростно отведени до десетия гейм. В него гигантът подаваше за оставането си в частта, като се оказа назад с 0:40, но както неведнъж е правил през годините, засвидетелства неоспоримата класа на началния си удар и предизвика изиграването на тайбрек. В него "Големия Джон" се сдоби с аванс от минипробив на самия старт, но липса на първи сервис в ключовите мигове позволи на вдъхновения Нава да осъществи пълен обрат и младежът отмъкна откриващия сет.

Втората част пък донесе със себе си същинска доминация от страна на подаващите, след като ветеранът видимо затруден в придвижването си по корта от умората не успяваше да достигне до шансове на ретур, а същевременно с това беше безупречен в моментите си на начален удар и логичният изход от ситуацията беше нов дълъг гейм. В него двамата домакински представители вървяха ръка за ръка до самия край, когато Иснър сбърка решаващо и световният номер 182 усвои възможността си, като спечели пет от последните шест точки в мача и узакони рекордния си триумф в кариерата спрямо ранкинга на противника, който в случая заема 46-ото място в класацията на АТР.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пореден шампион отпадна: Световният №182 сломи 208-сантиметров гигант на старта в Маями Мартин Петков
Теми:  
atp | джон иснър | емилио нава | маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook