Пореден шок на Уимбълдън: Екзекуторката на Томова срази световната №5 и шампионка в Берлин

от в 18:01 на 04.07.2024
Георги Димитров

Изненадите на Уимбълдън при жените продължават да се нижат една след друга, а днес световната номер 5, Джесика Пегула, напусна турнира след загуба с 1-2 сета от китайката, Синю Уанг, която в първи кръг победи единствената ни участничка на Уимбълдън, Виктория Томова, също в три сета. Намиращата се на 42-ра позиция в ранглистата Уанг се нуждаеше от 2 часа и 12 минути, за да оформи крайното 6-4 6-7(7) 6-1 и по този начин удължи лошата серия на Пегула на мейджър турнирите през този сезон, след като американката не можа да прескочи 2-ри кръг и на Откритото първенство на Австралия, а пропусна Ролан Гарос, заради контузия.  

Мачът се разви нестандартно за женския тенис, като и двете тенисистки печелиха подаванията си без колебания. Единствените възможности за пробив се откриха пред китайката в гейм номер 7, като тя успя да реализира 3-тата такава и да поведе с 4-3. Този пробив се оказа напълно достатъчен и тя спечели първия сет с 6-4.

По всичко личеше, че Пегула бързо ще се завърне в мача, след като на два пъти повеждаше с пробив, но и в двата пъти губеше концентрация и позволяваше на съперничката ѝ мигновено да връща брейковете. Това допълнително изнерви по-високоранкираната тенисистка и тя започна да играе припряно и да допуска куп грешки.

Това позволи на китайката да сервира за мача при 6-5, но и тя се поддаде на напрежението и Пегула отново изравни, вкарвайки втория сет в тайбрек. В него на показ отново излязоха непредизвиканите грешки и от двете страни, като първо Пегула пропиля 2 сетбола, а впоследствие нейната съперничка не се възползва от мачбол на собствен сервис. Американката наказа този пропуск и изравни сетовете, печелейки тайбрека с 9-7 точки.

Може би всички очаквания бяха, че Пегула ще спечели 3-тия сет бързо, след пропуснатите шансове от Уанг, но явно американката изразходи прекалено много сили, за да изравни резултата и след само 20 минути игра, Пегула изоставаше с 5-0 гейма в решаващата част. Тя намери сили да спечели 1 гейм и да стигне до 3 възможности за пробив, но китайката нямаше намерение да пропилява повече шансове и затвори мача след 6-1 в третия сет.

Така китайката Уанг си осигури място в 3-ти кръг на Уимбълдън за първи път в своята кариера, където ще срещне представителката на домакините Хариет Дарт.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Пореден шок на Уимбълдън: Екзекуторката на Томова срази световната №5 и шампионка в Берлин Георги Димитров
Теми:  
wta | Обзори | синю уанг | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook