Поредна фаворитка извън борда: Световната номер 5 с фалстарт на Ролан Гарос

от в 21:53 на 23.05.2022
Калоян Соколов

Анет Контавейт беше една от сензациите на миналогодишния сезон, в който спечели цели четири титли. Естонката пък пренесе силните си игри и през 2022-ра, спечелвайки трофея в Санкт Петербург. Още по-впечатляващото е, че този триумф маркира нейната 20-та поредна победа на закрити кортове и вече множество специалисти започнаха да виждат прибалтиийката като претендентка в борбата за челната позиция в подреждането на WTA.

Оттогава обаче световната номер пет се намира в кошмарна форма и беше спечелила едва две срещи в хода на целия клей сезон. Именно това до голяма степен обяснява и днешното поражение на Контавейт в откриващия кръг на Ролан Гарос. Австралийката Айла Томлянович се възползва от кризата в играта на именитата си съперничка и я надигра със 7:6(5) 7:5, за да си осигури сблъсък с Варвара Грачева в следващия етап на надпреварата в Париж.

Непоставената тенисистки стартира двубоя на високи обороти и съвсем скоро вече разполагаше с преднина от 3:0 гейма. Впоследствие фаворитката намери оптималния си ритъм, докато Томлянович влезе в поредица от леки грешки и равенството властваше на корта при 3:3. Петата поставена дори се сдоби с поредни възможности за реализиране на нов пробив на сметката си, само че австралийката показа здрави нерви и вкара сета в тайбрек, където на два пъти навакса мини брейк изоставане и не след дълго откриващата част завърши успешно за нея.

Вторият сет се разви по идентичен начин, след като световната номер 42 отново потегли ударно и поддържаше аванса си до 4:2 в своя полза. Тогава Контавейт се опита да реализира късна офанзива и изравни геймовете, а скоро обърна нещата в своя полза и достигна до сетбол, но отново не демонстрира нужната решителност в най-важните точки и заслужено напусна турнира във френската столица.

Все пак добрите новини за естонката не липсват, защото всички нейни преки конкурентки губят сериозен точков актив и тя има съвсем реален шанс да се озове под номер 2 в следващото обновяване на световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредна фаворитка извън борда: Световната номер 5 с фалстарт на Ролан Гарос Калоян Соколов
Теми:  
wta | айла томлянович | анет контавейт | Обзори | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook