Поредна изненада в Ротердам: 20-годишен талант изхвърли Шаповалов още на старта

от в 18:00 на 08.02.2022
Мирела Николова

Денис Шаповалов впечатли с изявите си на Откритото първенство на Австралия, където достигна до четвъртфиналната фаза, като дори имаше шанс да осъществи пълен обрат срещу бъдещия шампион Рафаел Надал и да продължи към полуфиналите. Канадецът обаче не съумя да пренесе страхотното си представяне от Мелбърн в Ротердам и напусна надпреварата в Холандия още в откриващия си мач. 

Изненадата успя да поднесе 20-годишният Иржи Лехечка, който вече записа две победи в квалификациите и продължава да демонстрира впечатляващ тенис. Днес той бе безупречен във всеки аспект от играта, за да постигне най-значимата победа в досегашната си кариера, затваряйки мача за крайното 6:4 6:4, като по този начин си осигури място на осминафиналите, където ще срещне представителят на домакините Ботик Ван Де Зандсхулп или Бернабе Запата Миралес.

Още от самото начало чехът бе изключително настъпателен в своите действия и опитваше да води играта благодарение на отлично пласираните си удари дълбоко в противниковата половина. Агресията на Лехечка даде резултат в третия гейм, когато той получи два поредни шанса за брейк, още първият от които бе материализиран. В средата на сета световният №134 бе поставен пред сериозен тест, тъй като канадецът стабилизира представянето си, което доведе до изоставане с 0:40 за Лехечка. Това обаче по никакъв начин не притесни чешкия представител, чийто начален удар му се притече на помощ, и така преднината му остана непокътната до самия край на частта.

Във втория сет станахме свидетели на множество възможности за пробив, но решителният такъв дойде в петия гейм. Въпреки че Шаповалов повиши нивото си и вече все по-често успяваше да парира атаките на по-младия си опонент, то при 2:2 отново допусна спад в концентрацията си и изостана с брейк. Още в ответното съперниково подаване петият поставен получи 5 брейкбола, ала те отидоха в историята след великолепна игра от квалификанта, съчетана с непредизвикани грешки от световния №12. Оттам насетне чехът не се отклони нито крачка от пътя, който съвсем скоро щеше да го изведе до най-престижния успех в кариерата му дотук.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Поредна изненада в Ротердам: 20-годишен талант изхвърли Шаповалов още на старта Мирела Николова
Теми:  
atp | денис шаповалов | Иржи Лехечка | Обзори | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook