Поредно голямо име се сбогува с турнира: Серундоло изхвърли Синер и смълча трибуните в Рим

от в 22:05 на 16.05.2023
Мартин Петков

Яник Синер досега през настоящия сезон неколкократно загатна, че се намира в отлична спортна форма и е готов най-после да се пребори за дебютната си титла в сериите "Мастърс 1000", след като остана на крачка от триумфа в Маями, губейки във финала срещу Даниил Медведев. Впоследствие италианецът игра полуфинал на надпреварата от същата категория в Монте Карло, с което очакванията към него за домашния му турнир от същия ранг в Рим бяха повече от високи, като местната публика силно вярваше, че именно на родна земя техният любимец ще направи следващата крачка в кариерата си.

Кампанията за световния номер 8 във Вечния град стартира обещаващо, след като той потегли с два успеха, ала през днешния ден в опит да се класира на седмия си пореден четвъртфинал в Тура, то Синер претърпя огромно разочарование в сблъсъка си с 24-ия поставен Франсиско Серундоло. Мачът се развиваше наглед напълно според очакванията на италианската публика, предвид факта че младежът се поздрави с успеха в откриващия сет, ала оттам насетне аржентинският клей специалист подобри равнището си значително и даде само четири гейма до края на съревнованието на местния любимец, за да го надвие с 6:7(3) 6:2 6:2, класирайки се за финалната осмица в турнира, където му предстои да срещне вицешампиона от Ролан Гарос и от US Open - Каспър Рууд.

Стартът на двубоя беше повече от вълнуващ, след като дебютното подаване на световния номер 31 мина границата от 10-минутна продължителност, за да станем свидетели на пробив в актива южнотиролеца, който обаче много скоро допусна да се пропука на начален удар и паритетът възцари. Впоследствие проследихме дълъг период от време, в който сервиращите имаха думата на корта и интригата липсваше, за да бъдем отведени до самия край на дебютната част, когато световният номер 8 реализира наглед решителен пробив, но ответната реакция на Серундоло не беше по-малка добра, като той отговори с рибрейк и за нас предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него още от първата точка Синер взе всичко в свои ръце и се откъсна напред с комфортен аванс от минипробив, който съумя да доразвие до 5:1 пункта в своя полза при смяната на полетата, за да запише необезпокоявано откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част промяната в облика на считания за аутсайдер латинос беше лесно забележима, като той вече подхождаше по-агресивно в ударите си от основната линия и напълно пречупи защитния блок на съперника си, пробивайки сервиса му последователно на два пъти. Италианецът мигновено откликна на предизвикателството с рибрейк, като намали изоставането си до само един гейм разлика, ала световният номер 31 видимо беше хладнокръвен да се намира в лидерската позиция на корта и дори за трети път отмъкна подаването на фаворита, с което възстанови равенството в отделните сетове.

Началото на решителната трета част пък се оказа крайно негативно за 8-ия поставен, който продължи да допуска прекомерен брой грешки от наглед рутинни позиции, с което улесни задачата пред аржентинеца, който осъществи пробив на старта и застана на "пол позишън" за победата. Реакция на случващото се от страна на местния герой така и не последва, въпреки че сънародниците му по трибуните сториха всичко по силите си, за да го окрилят по пътя към завръщането в двубоя, докато Серундоло играеше с все същото си спокойствие и дублира предимството си, за да официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредно голямо име се сбогува с турнира: Серундоло изхвърли Синер и смълча трибуните в Рим Мартин Петков
Теми:  
atp | рим | франсиско серундоло | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook