Поредно разочарование: Тийм се бори, но героят на домакините го отстрани на старта в Рио

от в 07:45 на 21.02.2023
Мартин Петков

Доминик Тийм през миналата седмица на турнира в Буенос Айрес съумя да запише дебютната си победа за 2023-та, като макар и в следващата фаза да инкасира поражение, отпадайки, то очакванията бяха австриецът да продължи да прогресира. През днешния ден бившият шампион от US Open пък откри кампанията си на АТР 500 надпреварата в Рио, където в миналото е триумфирал с трофея, но днес въпреки всички усилия, които хвърли, не постигна същия успех и героят на домакините Тиаго Монтейро го елиминира след 2 часа и 45 минути на корта - 6:1 3:6 7:6(2). По този начин европеецът вече има шест поражения в седем мача през 2023-та, докато световният номер 83 се класира за втория етап на състезанието и очаква да срещне един измежду "щастливия губещ" Хуан Мануел Серундоло и Камерън Нори.

Началото на двубоя се оказа пълен провал за някогашната трета ракета на планетата, докато бразилецът успяваше по превъзходен начин да покрива целия корт, с което караше съперника неизменно да играе по още един удар, независимо от остротата в предишния му. Тези действия в отбрана на местния любимец видимо потискаха Тийм, който все по-често започна да греши, при което Монтейро използва шанса си и отпусна само гейм на европееца, преди да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част бившият шампион в турнира ни показа своето друго лице на корта, като нагледно си пригоди към стила на бразилеца и печелившите комбинации от ракетата му не закъсняха. Австриецът реализира ранен пробив, който му донесе комфортен аванс в резултата, и в това русло той доведе събитията до ситуация да подава за спечелването на сета, когато макар и световният номер 83 да разполагаше с два брейкбола, то 2-кратният финалист от Ролан Гарос демонстрира здрави нерви и изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Подемът в представянето на 96-ия в света лесно можеше да бъде забелязан, като той достигна общо три възможности за пробив на старта на решителната трета част, но воден от бурната подкрепа на своите сънародници, Монтейро устоя на опасността. Оттам насетне въпреки маратонските разигравания, надвишаващи 20 и повече удара, то сервиращите наложиха своята доминация и драмата достигна нови нива, след като ни предстоеше да гледаме тайбрек за определянето на победителя. В него напрежението своебразно можеше да се реже с нож и пръв грешка допусна бившият шампион от US Open, докато бразилецът съумя впоследствие да доразвие преднината си от минипробив, дублирайки я, и скоропостижно доведе случващото се на корта до мечтан завършек за себе си и зрителите по трибуните, слагайки точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредно разочарование: Тийм се бори, но героят на домакините го отстрани на старта в Рио Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | рио | тиаго монтейро

Коментари





Следвайте ни в Facebook