Последиците от промените в ранкинга: Федерер е големият печеливш

от в 12:30 на 04.03.2021
Диана Андреева

Роджър Федерер започва дългоочакваното си завръщане в спорта през следващата седмица. Но преди това той шокира феновете си и тенис света, когато се оттегли от Маями Оупън 2021. Това беше изненадващо решение, тъй като Федерер е шампион в последното издание на турнира в Маями и трябваше да загуби своите 1000 точки, но сега, за негово облекчение, ще загуби само половината от тях, тъй като това са новите правила на ATP.

ATP разширява възможността „Best Of/най-доброто“ от класацията на FedEx ATP до 9 август 2021 г. (включително и турнира в Торонто). Резултатите от всички турнир от периода между 4 март - 5 август 2019 г., които не се играха през 2020 г., ще бъдат удължени с още 52 седмици и намалемни на половина (50%). Това редуциране ще се случи до първоначално определената дата за отпадане за всеки турнир и логиката ‘Best Of’ ще отчита само по-доброто от двата резултата на тенисист от един и същи тутнир, а това е възможно най-добрия сценарий за Маестрото.

Роджър Федерер се възползва от последните актуализации на класацията на ATP

И все пак, Федерер щe загуби само 500 точки, тъй като ATP удължи новия метод за изчисление на ранкинга до 9 август 2021 г.. На практика, точките, спечелени в турнири, които не са се провеждали през 2020 г. и са се състояли между 4 март и 5 август 2019 г., ще бъдат намалени наполовина. Така Федерер ще загуби само 500 точки и ще запази останалите 500. Тенисисти ще запазят всичките си точки от 2020 година за класирането, в случай че не подобрят представянето си през 2021 година.

Може ли Роджър Федерер да падне в класацията на ATP?

Точките за текущото класиране на Федерер са 6630 точки. По този начин загубата от 500 точки ще го постави зад Стефанос Циципас на 6-то място. В момента Циципас е с 6595 точки и ще замени Федерер в челната петица на класацията на ATP след приключването на Маями Оупън 2021.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Последиците от промените в ранкинга: Федерер е големият печеливш Диана Андреева
Теми:  
atp | ранглиста | роджър федерер | тенис ранглиста | федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook