Последният 1/8-финалист е ясен: Зверев сътвори обрат над Тиафо и ще срещне Григор в Париж!

от в 01:20 на 04.06.2023
Мартин Петков

Григор Димитров продължи с пълна сила впечатляващото си представяне досега на Ролан Гарос и постигна поредния си трисетов успех в турнира, надделявайки над Даниел Алтмайер с убедителното 6:4 6:3 6:1. По този начин най-добрият български тенисист си резервира билет за втората седмица в Париж, след като изравни най-доброто си постижение във френската столица и за втори път в кариерата си се класира за осминафиналната фаза.

В опит да надмине стореното при досегашните си 12 участия на Откритото първенство на Франция и да дебютира във финалната осмица на втория турнир от Големия шлем за сезона, бившият номер три ще трябва да премери сили с полуфиналиста от последните две издания на състезанието Александър Зверев. Германецът, който се завърна 12 месеца по-късно на пагубния за себе си корт "Филип Шатрие", където скъса връзки на глезена в мача си срещу Рафаел Надал преди година, продължава да трупа дивиденти с равнището си в последните дни и днес се превърна в последният тенисист, намерил място сред най-добрите 16, след като се нуждаеше от 3 часа и 41 минути игра, за да сътвори обрат срещу 12-ия поставен Франсис Тиафо - 3:6 7:6(3) 6:1 7:6(5).

В историята на съперничеството между Григор и олимпийския златен медалист откриваме четири досегашни срещи, в които балансът на победите е в полза на Саша, който макар и да губи първия си сблъсък с нашето момче, то впоследствие печели следващите три, включително и единствения им мач на клей, датиращ от Мастърса в Рим преди седем лета.

Началото на двубоя между Тиафо и Зверев не ни предостави особено вълнуващи моменти, предвид факта че двамата поставени тенисисти имаха удоволствието да разчитат на страхотните си сервиси и паритетът се поддържаше. Постепенно с развитието на срещата миналогодишният полуфиналист опита да изненада съперника си, като предприеме неколкократно необмислени действия да тръгне "сляпо" в атака, които продиктуваха серия от неточности в играта му, а американецът това и чакаше, за да реализира двоен пробив, с който отмъкна успеха в откриващия сет.

Още с настъпването на втората част 22-рият поставен стори необходимото, за да заличи спомена от случилото се, като засвидетелства отличното си чувство към късите топки и посредством тях матира световния номер 12, за да причисли подаването му към актива си. Тъкмо се създаде убеждението, че Саша най-после е намерил ритъма си в сблъсъка и той допусна поредица от лековати грешки, които му костваха аванса в резултата, след като полуфиналистът от US Open навакса изгубеното и макар до края на сета олимпийският шампион да разполагаше с общо четири брейкбола, то той ги пропиля безвъзвратно и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него колебания не липсваха и от двете страни на мрежата, което ни направи свидетели на минипробиви в дебютните пет разигравания, ала оттам насетне Зверев взе всичко в свои ръце и поднови равенството в отделните части.

На старта на третата част видимо неочакван спад сполетя началния удар на световния номер 27, който направи двойна грешка и сбърка още купища други удари, изпитвайки затруднение с това да намери очертанията на корта, като в крайна сметка загуби гейма си, продължил над десет игрови минути. Впечатляващото в случая от страна на германеца обаче беше реакцията му на случилото се и той вместо да остане подвластен на негативните емоции, напълно реконструира играта си, като прибегна до това да влиза в продължителни размени от основната линия. В този аспект от представянето си Тиафо изпитваше сериозни проблеми и нямаше отговор срещу темпераментността на германеца, като неколкократно го видяхме в типично свой стил да накуцва след загубата на поредица от точки, при което намиращият се в подем Зверев спечели шест поредни гейма и за пръв път в мача излезе напред в общия резултат.

В четвъртата част американецът съумя на първо време да закрепи сервиса си, който беше загубил последователно на три пъти, и макар с това трудностите му на корта да не приключиха, то той поддържаше равенството. Впоследствие с настъпването на петия гейм краят на мача изглеждаше изключително близо, след като Саша дочака неточностите на съперника си и поведе с 15:40, ала изправен до стената, "Големия Фо" преодоля кризисната ситуация чрез три отразени брейкбола и скоропостижно подобри качеството на форхенда си значително, за да реализира напълно неочакван пробив с оглед случващото се в последния игрови час - 5:3.

Спечелил си възможността да подава за спечелването на сета, полуфиналистът от US Open не издържа на напрежението върху плещите си и пресили отиграванията си многократно, изпращайки ги в аут, с което Саша се възползва от златния си шанс и осъществи рибрейк, за да редуцира пасива си, като в следващите си две подавания се завърна от 0:30 и предизвика изиграването на нов тайбрек. В него първата кръв бе пролята от олимпийския златен медалист, който предаде началния си удар в актива на 12-ия поставен и изостана назад в резултата с 3:4 пункта, но мигновено се мобилизира и спечели четири от последните пет точки, за да узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Последният 1/8-финалист е ясен: Зверев сътвори обрат над Тиафо и ще срещне Григор в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | григор димитров | ролан гарос | следващ съперник | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook