Посветиха стенопис на Джокович в Търново!

от в 13:38 на 01.08.2020
Марк Хаджижеков
Световният №1 Новак Джокович бе удостоен със свой собствен стенопис от сараевския художник Милош Попович.

Новак Джокович получава собствен стенопис


Милош Попович нарисува стенопис на тенисист №1 в света на жилищна сграда на площад Сърджан Кнежевич в Търново, Босна и Херцеговина.

Стенописът е висок около осем метра и отне пет дни, за да се завърши.

,,Отне пет дни, за да бъде завършен стенописът. Скицата беше пренесена на стената чрез така наречения ,,network", който също е бил използван от стари майстори, които са пренасяли своите малки скици на църковни тавани и големи платна.

Основно се интересувам от различни техники за рисуване. Въпреки че това не е първият стенопис, който съм рисувал, признавам, че в началото си помислих, че това ще бъде доста трудна задача за мен. Имах възможността да изпробвам тази техника предишния път, когато рисувах стенопис на Яхорина, обаче той беше по-малко взискателен от този в Търново.“

Идеята за стенописа е инициирана от Туристическата организация на Община Търново. ,,Имайки предвид, че Новак е номер едно в света на спорта, това е едно глобално послание. Вярвам, че всеки, който посети тази малка община, ще използва възможността да си направи снимки до стенописа и да прекара поне малко време в това малко място, което наистина може да предложи много на един турист."

Това далеч не е първото признание, което Джокович е получавал. Белградчанинът е и получател на Ордена ,,Св. Сава", Ордена на Караджорджевата звезда и Ордена на Република Сръбска.

Източник: tennisworldusa.org


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Посветиха стенопис на Джокович в Търново! Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook